Ensemble Più Corde in De Oude Jan te Velp

Foto: Ensemble Piu Corde

VELP – De Frühlingssonate van Beethoven wordt zondag 17 maart om 15.30 uur gespeeld door violiste Anna Jane Lester en pianiste Liene Madern-Stradina in het romaanse kerkje van Velp, de Oude Jan.

Ensemble Più Corde (veel snaren) werd in 2015 opgericht door ex-studenten van het Koninklijk Conservatorium in Den Haag. Ze wilden muziek uitvoeren uit de late klassieke en vroeg romantische periode op historische instrumenten. In dit geval dus op een fortepiano en barokviool.

En ze wilden op die wijze laten horen hoe de muziekstijl in die tijd veranderde door de invloed van de sociale revoluties (Franse Revolutie) en opkomst van romantische poëzie en proza (Goethe, Schiller).  De helderheid en sereniteit (afstandelijkheid) van het classicisme ging langzaam over in een nieuwe, meer romantische (emotionele) stroming.

La Marseillaise

Het programma dat in Velp wordt uitgevoerd heet ‘La Marseillaise’ en omvat de periode tussen 1789 – 1815, tussen de Franse revolutie en de val van Napoleon. De componisten uit die tijd lieten meer gevoelens toe in hun muziek: angst, melancholie, vreugde. Beethoven’s Frühlingssonate – die zondag wordt gespeeld – is daarvan een prachtig voorbeeld. Verder staan muziekstukken van Méhul, Louis-Gabriel Guillemain en Jadin op het programma.

Anna Jane Lester  – violin

Anna Jane Lester kreeg vanaf haar vierde verjaardag vioollessen in haar geboortestad Jacksonville in Florida. Ze werd twee keer winnaar van de Young Artists Competition en trad op met diverse symfonieorkesten. En toen ontdekte ze de barokviool. Ze nam extra lessen op het conservatorium en verhuisde uiteindelijk naar Nederland om verder te studeren aan het Haags conservatorium. Ze speelt inmiddels als violiste en barokvioliste op diverse festivals en in diverse ensembles, zoals in het FestspielOrchester Göttingen en op het Festival Oude Muziek Utrecht.

Liene Madern – Stradina – fortepiano

Liene Madern – Stradina is als pianiste afgestudeerd aan het Conservatorium van Letland en studeerde daarna klavecimbel bij Ton Koopman aan het Koninklijk Conservatorium Den Haag. Inmiddels studeert ze fortepiano bij Bart van Oort en sinds kort neemt ze ook nog orgellessen. Haar muziekvoorkeur is die uit de 17de en 18de eeuw. Ze treedt op als solo klaveciniste door heel Europa en als organiste in diverse orkesten, maar speelt ook graag samen met diverse ensembles.

Informatie:

Kerkje De Oude Jan, Kerkstraat 56, Velp. Entree: € 10, inclusief een glas wijn of fris na afloop. Vrienden Oude Jan: € 8, bezitters Gelrepas en jongeren tot 18 jaar:  € 5. Kinderen gratis. Kaartverkoop vanaf 15.00 uur ter plaatse of voorverkoop bij boekhandel Jansen & de Feijter, Emmastraat 6, Velp (plaatsen uit de voorverkoop worden tot 15.15 uur gereserveerd).

Kijk voor meer informatie ook op: www.vriendenvandeoudejan.nl

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden