Myxomatose bij wilde konijnen in Arnhem en omgeving geconstateerd

Konijn met Myxomatose
Konijn met Myxomatose
Foto: Creative Commons

REGIO – Er is Myxomatose bij wilde konijnen in de omgeving van Arnhem geconstateerd, het is een ernstige ziekte onder (wilde) konijnen. Dierentehuis Arnhem en omstreken heeft de afgelopen weken diverse meldingen binnengekregen.

Bij besmette konijnen zijn de volgende symptomen te zien:

Zwellingen en korsten ter hoogte van oogleden, oren, neus, geslachtsstreek, het merendeel van besmette konijnen overleeft de ziekte niet. Het virus wordt overgebracht van het ene konijn naar het andere door stekende insecten, zoals muggen en de vlo. Het is dus mogelijk dat een konijn dat alleen in een ren zit, of zelfs alleen in huis zit, besmet wordt, zonder dat het met andere konijnen in aanraking is geweest.

Zeker in de zomermaanden lopen konijnen risico besmet te worden. Het virus kan ook overgebracht worden door direct contact tussen konijnen.

Er bestaat geen geneesmiddel tegen het Myxomatosevirus, voorkomen dat een konijn besmet wordt is daarom belangrijk. Er is gelukkig een vaccin dat goede bescherming geeft. 

Tip

Het vaccineren/inenten van je konijn kan bij de meeste dierenartsen en of dierenklinieken. Vele dierenartsen houden een aantal dagen per jaar een vaccinatiedag. Je konijn op een dergelijke dag laten inenten is meestal veel goedkoper.

(Foto boven: konijn met myxomatose, foto onder: konijn zonder Myxomatose)

Konijn zonder Myxomatose

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen