Minister Hugo de Jonge bezoekt Ons Raadhuis Velp

VELP – Afgelopen maandagmiddag kwam minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, de heer Hugo de Jonge naar Velp.

Hij ging op werkbezoek bij Praktijk Ouderengeneeskunde Bertholet en Ons Raadhuis aan de Nieuwstraat te Velp. De minister kwam op uitnodiging van Ester Bertholet van de praktijk ouderengeneeskunde, tevens initiatiefneemster van Ons Raadhuis.

De minister sprak met deelnemers van Ons Raadhuis, deed mee aan een aantal behendigheidsoefeningen van de activiteit Bewegen die tweewekelijks gegeven wordt en maakte een praatje met deelnemers die in de keuken een maaltijd aan het voorbereiden waren.

Unieke aanpak in Nederland

Verder was er met enkele genodigden een intensief gesprek met de minister over de Praktijk Oudergeneeskunde in Velp. Een unieke aanpak in Nederland waarvan de minister nu op zijn eigen sociale media zegt: ‘In Velp bezocht ik de Praktijk Ouderengeneeskunde Bertholet en Ons Raadhuis. Huisartsen kunnen patiënten hier naartoe verwijzen om tot een op maat gemaakt zorgplan te komen. Zo kunnen ouderen langer thuis blijven wonen met een hogere kwaliteit van leven, zonder de directe tussenkomst van een ziekenhuis. Dat kan alleen door goede samenwerking tussen en mét het lokale zorgnetwerk (zoals huisartsen en wijkverpleegkundigen). En door echt te kijken naar wat de patiënt nodig heeft. Een unieke en mooie manier van (samen)werken. Samen met verzekeraars, de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa), Zorginstituut Nederland en oprichter Ester Bertholet gaan we kijken of we op meer plekken in Nederland op deze manier kunnen gaan werken.’  

(Tekst gaat verder onder de foto)

Wethouder Gea Hofstede van gemeente Rheden was een van de genodigden. Zij sprak met de minister over de manier hoe gemeente Rheden, ondanks alle vergrijzing, haar oudere inwoners actief en gelukkig probeert te houden.

Het Rhedens model

Door bijvoorbeeld eenzaamheid, financiële problemen en/of hulp bij mobiliteit vroegtijdig te ondervangen, blijven inwoners langer vitaal. In gemeente Rheden worden inwoners vaak geholpen door actieve vrijwilligers in dorpshuizen of andere organisaties zoals bijvoorbeeld Ons Raadhuis in Velp. Daar zijn diverse verenigingen, organisaties actief en worden leuke bijeenkomsten georganiseerd. Professionals zijn dichtbij om te adviseren bij het vermoeden, dat een bezoeker hulp kan gebruiken. Deze visie heeft gemeente Rheden gevat in een model: ‘Het Rhedens model’

Een ander voorbeeld is het nieuw te bouwen doelgroepenbad van Velp. Dit bad heeft bijzondere extra voorzieningen voor ouderen, dementerenden en mensen met een beperking. Dat biedt hen kansen om actief te zijn, anderen te ontmoeten en bijvoorbeeld raad te vragen aan een fysiotherapeut.

De wethouder had nog een leuk cadeau voor de minister, aangezien doelgroepenbad in het nieuwe zwembad in Velp geheel door Wmo-gelden wordt gefinancierd. Als dank daarvoor kreeg de minister een prachtige oranje zwembroek van gemeente Rheden aangeboden.

Klik op de bovenste foto voor meer foto’s.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen