Herdenken bij het ‘Monument voor moedige mensen’ in Velp

VELP – Iedereen was van harte welkom bij het Monument voor moedige mensen in WO2 in het plantsoen van Nieuw-Schoonoord (v/h Avondzon) aan de Hoofdstraat in Velp. Op zondag 14 april tussen 14.00 en 16.00 uur kon men elkaar binnen en buiten ontmoeten en herinneringen ophalen.

Om 15.00 uur was er een bloemlegging buiten, bij het monument.

(Tekst gaat verder onder de foto)

De veertienjarige Damiaan Fuchs vertelde over zijn Joodse overgrootmoeder die in Velp de oorlog overleefde. Evelyn Schön-Beder is speciaal uit Israël gekomen om haar onderduikfamilie Monsma te gedenken en wethouder Gea Hofstee benoemde in haar toespraak de moedige mensen die meer dan 600 onderduikers in Velp hebben verborgen en heeft hen geëerd met een mand vol bloemen namens het Rhedense gemeentebestuur.

(Tekst gaat verder onder de foto)

Comité Monument moedige mensen in WO2

Het Comité organiseert jaarlijks op de zondag rond de Bevrijdingsdag van Velp (16 april 1945) een ontmoetingsbijeenkomst voor belangstellenden en betrokkenen. ‘Wij zorgen voor thee en koffie en iets lekkers erbij’, zegt comitélid Iet Maring, ‘en we zorgen voor een boekentafel met boeken over oorlog, verzet en bevrijding van Velp.’

(Tekst gaat verder onder de foto)

 

Plechtigheid

Om 15.00 uur was een eenvoudige plechtigheid bij het herinneringsmonument, waar iedereen bloemen kon leggen ter ere van ‘de verzetsstrijders, de stille helpers en de redders die meer dan 600 onderduikers een schuilplaats boden van 1940-1945’, zoals de tekst op de plaquette luidt. Het beeld ‘Het ondergedoken kind’ staat symbool voor deze onderduikers. Zes omringende bankjes symboliseren de Velpenaren en verzetsgroepen die hen beschermden.

(Tekst gaat verder onder de foto)

Artsen in verzet

De kleinzoon van huisarts dr. W. Portheine heeft verteld over het moedige optreden van zijn grootvader en collega’s. Samen met de artsen en zuster Van Zwol van het Velpse Ziekenhuis vormden zij een bijzonder verzetsnetwerk. In de nieuwe wijk die gebouwd zal worden op het voormalige terrein van de Record aan de IJsselstraat, zal een straat naar dr. W. Portheine vernoemd worden. En een kleinzoon van ‘Baas en Moeke Van den Berg’ heeft verteld over de 14 Joodse onderduikers die bij zijn grootouders op Jeruzalem 31 de oorlog overleefden. Een van hen, Mirjam Troostwijk-Kerkoet, was voor deze bijeenkomst uit Zwitserland gekomen.

(Tekst gaat verder onder de foto)

 

Bevrijdingsfilm

Tussen 14.00 en 16.00 uur kon men in de hal van Nieuw-Schoonoord doorlopend de nieuwste versie van de Bevrijdingsfilm , zien die Dr. B.G. van Griethuysen maakte op 16 april 1945. Er was bovendien een kleine tentoonstelling ingericht met foto’s van de bevrijding van Velp.

(Klik op de bovenste foto voor meer foto’s)

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen