Herdenking 74 jaar bevrijding Dieren in het Carolinapark

DIEREN – Dinsdag 16 april werd de bevrijding van Dieren, 74 jaar geleden op 16 april 1945, herdacht bij het monument in het Carolinapark. Hierbij waren onder andere 3 scholen aanwezig uit Dieren.

De herdenking, die voor de elfde keer door Stichting Vrienden van de Oranjerie werd georganiseerd, stond in het teken van vieren en herdenken.

Nadat organisator Ap Lammers om 13.30 uur alle aanwezige welkom had geheten gaf hij het woord aan burgemeester Carol van Eert van de gemeente Rheden, in zijn toespraak benadrukte hij het belang om te blijven herdenken en dat wij blij mogen zijn met onze vrijheid, die niet van zelf sprekend is, “kijk naar vele andere landen om ons heen waar nog steeds of weer oorlog heerst. Laten we er voor strijden dat dit nooit meer gebeurt”.

Hierna nam sergeant majoor Lion van der Most het woord, “ik ben hier vandaag met mijn compagnon die op missies zijn geweest om de vrede in het buitenland te bewaken, en daar gewond zijn geraakt die nu weer werken aan herstel om weer inzetbaar zijn straks voor de vrede”.

Hierna lazen leerlingen van de drie scholen gedichten en/of een eigen verhalen voor. Na de Last Post volgde een minuut stilte, waarna de vlag gehesen werd onder het Wilhelmus, gezongen door het Dierens Mannenkoor.

Als eerste legde de burgemeester en wethouder Klomberg een krans namens de gemeente. Gevolgd door sergeant majoor v.d Most en dhr. v.d Brenk, zo ook leerlingen van groep 7/8 obs Koningin Emma, basisschool De Boomgaard, en de eerste klas Mavo van Het Rhedens. Het bestuur van Stichting Vrienden van de Oranjerie, Dierense Oranjestichting en Buurtschap van Dieren.

Waarna het defilé volgde en legden de leerlingen bloemen bij het monument, waarmee deze plechtigheid om 14.15 uur was afgelopen.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen