Wat te doen tegen de Eikenprocessierups?

Foto: gemeente Rheden

GEMEENTE RHEDEN – In de maanden mei tot augustus nestelt de eikenprocessierups De brandharen van deze rups kunnen irritatie aan huid, luchtwegen en ogen veroorzaken. Dit geldt voor mensen én dieren.

Met vragen over de gezondheidsaspecten kunt u contact opnemen met GGD, team Milieu en Gezondheid, (088) 355 63 00 of mailen naar [email protected].

Als u ergens een nest van de eikenprocessierups aantreft, geef dan de locatie zo precies mogelijk aan gemeente Rheden door met het online formulier Melding Openbare Ruimte of bel (026) 49 76 911. Wij zorgen dan voor professionele verwijdering.

Eikenprocessierups op particulier terrein? Dan zelf betalen.

Heeft u last van de eikenprocessierups op eigen terrein, neem dan zelf contact op met Nationale Bomenbank B.V., (0485) 45 55 57 of [email protected]. Ga niet zelf proberen het nest te verwijderen, dat kan nare gevolgen hebben voor uw gezondheid. Kosten van verwijdering van een nest op eigen terrein, zijn voor uw rekening. De voorrijkosten van de bestrijdingsdienst betalen wij voor u.

Preventieve behandeling en overlast

Gemeente Rheden neemt maatregelen om de nesten te voorkomen. Vanaf halverwege april tot begin juni spuit gemeente Rheden preventief op specifieke locaties (PDF, 63 kB). Dit kan voor korte duur geluidsoverlast veroorzaaken omdat zij 24 uur per dag behandelen. Gemeente Rheden vraagt hiervoor uw begrip. Het middel, wat alleen de rupsen doodt, is veilig voor mensen en dieren. Omdat het middel wel kan irriteren, raadt gemeente Rheden u aan niet in de nevel te komen en dieren niet onder bespoten bomen te laten grazen.

Gedurende de hele zomer, tot begin oktober, blijft gemeente Rheden controleren en waar nodig opnieuw te behandelen.

Eikenprocessierups - gemeente Rheden

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen