Gezellige Koningsdagviering in Velp

Foto: Fotoclub Velp

VELP – De Koningsmarkt aan de Rozendaalselaan en Burgemeester Brandtlaan is uitgegroeid tot de grootste particuliere markt in Oost-Nederland met meer dan 200 kramen en grondplaatsen en ca. 35- tot 40.000 bezoekers.

Koningsmarkt

En toch is de sfeer op die Velpse markt gemoedelijk en gezellig en dus “dorps” gebleven. Er is voldoende ruimte op de brede Rozendaalselaan om met loslopende kinderen en kinderwagens te wandelen. Onder de eeuwenoude beukenbomen staan de tientallen kramen, waar vooral Velpenaren hun overtollige spullen verkopen. Bewoners uit Velp-Zuid en Velp-Noord staan gebroederlijk naast elkaar. De bezoekers komen uit de hele regio. Van Arnhem tot Zevenaar en van Zutphen tot Oosterbeek.

Kleine Koningsmarkt

In de Hoofdstraat, Emmastraat en Oranjestraat organiseert BIZ Centrum Velp een gezellige Oranjebraderie waar tientallen handelaren uit het hele land van alles verkopen. Voor kinderen zijn er leuke attracties opgesteld. De meeste Velpse winkels in het centrum zijn open van 10.00-17.00 uur. De Kleine Koningsmarkt is verhuisd naar de Rozendaalselaan, op de parkeerplaats van het Gezondheidscentrum. Alle kramen worden gratis beschikbaar gesteld aan verenigingen en organisaties die geld inzamelen voor Goede Doelen, of hun vereniging promoten, zoals De Zonnebloem en de Velpse Schaakvereniging.

Muzikaal intermezzo

Bij de gemoedelijke sfeer op de Koningsdag past een antiek oud-Hollands Draaiorgel, dat vanaf 10.00 uur op de Koningsmarkt heen en weer rijdt. En op diverse plaatsen spelen volwassen en jeugdige muzikanten om voor zichzelf of voor een Goed Doel geld in te zamelen. Korfbalclub Sios’61 houdt demonstraties op het grasveldje op de hoek met de Parkstraat.  Hier en daar staan nostalgische ijscokarren met schepijs en er worden er suikerspinnen gedraaid.

Feestterrein

’s Middags heeft Stichting Velp voor Oranje het Burgemeester Brandtplein omgedoopt tot “het Feestterrein van Velp”. Al vanaf 9.00 uur serveren studenten van Hogeschool Larenstein verse koffie en frisdranken (geen alcohol) op een groot terras en wordt een barbecue aangestoken. Buurtvereniging Burgemeester Brandtplein organiseert de populaire Kinderkleedjesmarkt (vanaf 10.00 uur ter plaatse aanmelden: € 2,50) waar kinderen zich ook kunnen laten schminken en waar ze o.a. een suikerspin kunnen snoepen. Om 12.00 uur beginnen de Kinderspelen, begeleid door leden van Scouting De Markesteen. Een spelkaart van  € 1,– geeft toegang tot alle spelletjes.

Kinderspelen

Vorig jaar deden bijna 1000 kinderen mee aan de Kinderspelen. Ouders en grootouders lopen wat rond, zien vrienden en bekenden en “picknicken” in het gras of zitten op het terras (geen alcohol). Het is een veilige omgeving, ook voor de allerkleinsten.

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden