Paul Suilen Koning na het vogelschieten in Velp

Foto: Stichting Velp voor Oranje

VELP – Een jaarlijks terugkerende traditie op de Koningsdag in Velp is het vogelschieten, georganiseerd door Oranjevereniging ‘Velp Voor Oranje’. Maar dierenvrienden…, vrees niet, de vogel is niet echt, maar gemaakt van hout.

Bij het vogelschieten gaat het erom om met een geweer een houten vogel, die zich zo’n acht meter in de lucht bevind, aan flarden te schieten. Drie prijzen voor het schieten van de vleugels, of de kop, en de hoofdprijs is voor de gene die het lichaam weg weet te schieten.

Dit wordt gedaan, niet met een luchtbuks of speelgoedwapen, maar met een echte sportkarabijn, een geweer met een ingekorte loop die vroeger vanaf een paard werd gebruikt.

(Tekst gaat verder onder de foto)

Vogelschieten Koningsdag Velp

Geïnteresseerden, van jong tot oud, konden zich kort voor 12 uur inschrijven om hun schietvaardigheden in de praktijk te laten zien, en zo wellicht de titel ‘Koning’ voor een jaar te bemachtigen. De Koning van vorig jaar arriveerde, geheel in stijl, in paard en wagen en had de eer het eerste schot te mogen afvuren. Hij werd gevolgd door de kleinzoon van oprichter de heer Huubs, zelf inmiddels ook een heer op leeftijd. Daarna was het de beurt aan onze burgemeester, Carol van Eert.

Luide knallen weergalmden tussen de Huisartsenpost een de appartementen aan de Rozendaalselaan. Toch hoefden omwonende niet bang te zijn voor rondvliegende kogels. De Karabijn stond onder toezicht van een wapenmeester en was ook nog eens vergrendeld, zodat deze alleen richting de vogel kon schieten.

Wie verwacht dat het neerschieten van een vogel van dennenhout zo gepiept is heeft het mis. De ervaring laat weten dat er doorgaans 100 tot 150 schoten nodig zijn alvorens de gehele vogel in splinters is veranderd. Dus de ongeveer 30 deelnemers konden naar hartenlust knallen. Paul Suilen is uiteindelijk de Koning van 2019 geworden, hij schoot de vogel van zijn ‘tak’.

Vogelschieten Koningsdag Velp

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden