‘Velp voor Oranje’-feest bij Biljoen

VELP – Zondag 28 april vierde de Oranjevereniging haar 125 jarig bestaan, dit deden zij met een ‘ouderwets’ feest  voor alle inwoners van Velp en omgeving, met onder andere ringsteken een zweefmolen, poffertjes en suikerspinnen.

De Van Spaenallee was veranderd in een heus parcours voor de wedstrijden ringsteken met paard en sjees. Vijftien verschillende verenigingen en organisaties hadden zich opgegeven voor de wedstrijden. Waarmee voor de eerste drie plaatsen een prachtige plaquette te verdienen was en een geldprijs. Hoveniersbedrijf Biljoen Groen had €500 beschikbaar gesteld dat verdeeld werd onder de eerste drie winnaars.

Voordat hiervoor om 13.30 uur het startsein werd gegeven, werden de officiële gasten verwelkomd, waaronder burgemeester Carol van Eert en echtgenote en de heer en mevrouw Heersink van Kasteel Biljoen. Het ringsteken met paarden werd gedaan door te rijden met vijf bespannen luxe wagens, waarvan twee met een tweespan. In de pauzes werden kinderen in kruiwagens langs de ringen gereden door leden van studentenvereniging Arboricultura van Hogeschool Van Hall Larenstein. Ook enkele scootmobiels deden een wedstrijdje ringsteken. Ze ontvingen allemaal een leuke herinnering.

De Ringsteekwedstrijd werd gewonnen door Buurtvereniging Burgemeester Brandtplein. Tweede werd scouting De Markesteen en derde SpeelOtheek Het Kasteel. Zij ontvingen een cheque ter waarde van respectievelijk € 250,–, € 150 en € 100,–. De paarden kregen een mooie rozet,  de vereniging een plaquette en de deelnemers een medaille.

Kinderen konden gratis een ritje maken op een pony in de bloemenweide naast de Van Spaenallee. Ze moesten wel even geduld hebben;  er stond een flinke wachtrij. Maar de kinderen konden zich ook (gratis) vermaken in de ouderwetse zweefmolen en draaimolen of genieten van een suikerspin of ijsje. Daarnaast werden er heerlijke poffertjes gebakken in een nostalgische poffertjeskraam.

Jubileumgeschenk

Het was een bijzonder gezicht die bespannen wagens met prachtige paarden en de stijlvolle koetsiers op de bok. De omgeving speelde mee; de lommerrijke laan met kasteel Biljoen op de achtergrond.

‘Wat we hadden gehoopt, maar door de slechte weersvoorspellingen niet hadden verwacht, gebeurde gelukkig toch!’, zegt voorzitter Gety Hengeveld van Velp voor Oranje. ‘Het was een feest voor jong en oud. Velpenaren uit alle delen van het dorp ontmoetten elkaar, de sfeer was gemoedelijk en rustig. Dit was precies het cadeau dat wij als Jubileumgeschenk aan onze dorpsgenoten wilden geven.’

De Velpse Drum & Showfanfare Mr. H. M. van der Zandt zorgde deze middag voor een muzikale noot. Al met al een prachtig feest dat door veel inwoners van Velp bezocht werd.

Klik op de bovenste foto voor meer foto’s.

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden