Tentoonstelling over de geschiedenis van het onderwijs in Rozendaal

Foto: rheden.nieuws.nl

ROZENDAAL – Op zaterdag 11 en zondag 12 mei is de Torckschool, de vroegere dorpsschool van Rozendaal, open met een tentoonstelling over de geschiedenis van het onderwijs.

De tentoonstelling “De lange weg van les bij de koster tot Dorpsschool 3.0” laat u zien hoe het onderwijs zich ontwikkeld heeft. De onderwijslessen begonnen in Rozendaal bij de koster van de Herenkerk aan de Kerklaan.

De eerste “moderne” school waar klassikaal les werd gegeven was de in 1842 door Assueer.L.A. Baron Torck gebouwde school. Deze school is nu met de woning voor de hoofdonderwijzer, Heuvelzicht, een iconisch rijksmonument in het beekdal van Rozendaal.

De in 1973 voor het moderne onderwijs in paviljoenbouw gerealiseerde dorpschool aan de Steenhoek is in januari 2019 gesloopt. Nu moet de nieuwe IKC Dorpsschool (IKC = Integraal KindCentrum) kinderen met onderzoekend onderwijs voorbereiden op de maatschappij van straks.

De oudheidkundige Rheden-Rozendaal organiseert bij haar 65-jarig jubileum deze tentoonstelling, waarop zichtbaar is hoe het onderwijs zich ontwikkeld heeft. In het historische pand uit 1842 is ook te zien hoe de dorpsscholen van Rozendaal in hun architectuur deze ontwikkeling volgde.

In de historische dorpskom kunt u met moderne middelen zelf onderzoekend leren. Er is een archeologische workshop “Kijk eens wat ik gevonden heb”. In de omgeving van de Torckschool kunt u testen hoe goed u het monumentale erfgoed aan het beekdal kent.

De Torckschool, Rosendaalselaan 3, is op zaterdag 11 en zondag 12 mei geopend van 13.30 uur tot 17.00 uur. De toegang is gratis.

Op zondag 12 mei organiseert de Oudheidkundige Kring daarnaast een historische wandeling. Deze start om 13.00 uur bij de muziekkoepel bij The Hunting Lodge.

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden