Dodenherdenking in Velp 2019

VELP – Predikant te Rozendaal en Dieren drs. Frans Ort, sprak op 4 mei in de Parkstraatkerk in Velp de jaarlijkse overdenking ter gelegenheid van de Dodenherdenking van 2019 uit.

Tijdens de bijeenkomst in de kerk speelde Ensemble ‘Cantico d’Archi’, bestaande uit Mirjam Oost, viool en haar zonen Casper, Julian en Valentijn Jeukendrup, de viool, altviool en cello. Voorheen las een leerling van een Velpse basisschool in de kerk een zelfgeschreven gedicht voor. Sinds vorig jaar gebeurt dat buiten, bij het Herdenkingsmonument. De bijeenkomst in de kerk werd afgesloten met muziek.

Stille Tocht

Aansluitend aan de bijeenkomst in de kerk werd omstreeks 19.45 uur de Stille Tocht geformeerd, vóór de Parkstraatkerk. Iedereen kan zich daar bij aansluiten. Met ‘omfloerste trom’ liepen leden van Drum- en Showfanfare Mr. H.M. van der Zandt voor de stoet uit naar het Herdenkingsmonument aan de Vijverlaan.

Bij het monument wordt de Bevrijdingsklok geluid, terwijl de vrijheidsvlam brandt. Scouts van De Velpsche Woudloopers en van De Markesteen staan met fakkels aan weerszijden van het monument.

Bloemen

Na de twee minuten stilte, vanaf 20.00 uur, en het zingen van het Wilhelmus, lazen Joy Baumann (12) en Anouk Gerritsen (11) van de Roncallischool hun zelfgemaakte gedicht voor. Vervolgens. werden kransen en bloemen gelegd door afgevaardigden van diverse organisaties: het 4 Mei Comité Velp, Gemeente Rheden, Stichting Velp voor Oranje, Stichting De Geërfden van Velp, Raad van Kerken Velp, bestuur BIZZ , Amnesty International, Studentenvereniging Arboricultura en Dispuut Conventus van Hogeschool Larenstein.

Leerlingen van de Roncallischool, die het monument ‘adopteerden’, hebben een bloemstuk neergelegd, evenals leerlingen namens alle Velpse scholieren. Daarna kregen alle andere aanwezigen gelegenheid om hun bloemen te leggen. Zelf meegenomen/geplukte bloemen of de losse bloemen die het Comité daarvoor had klaar gezet.

Tijdens het defilé langs het monument, waaraan alle bezoekers konden deelnemen, speelde Harmonie Unisono passende muziek. En daarmee kwam de eenvoudige, maar ieder jaar weer indrukwekkende bijeenkomst tot een einde.

Klik op de bovenste foto voor meer foto’s.

 

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden