Lezing: Vuur! Raakt de mensheid opgebrand?

Foto: rheden.nieuws.nl

VELP – Iris KIeinlugtenbelt geeft bij Boekhandel Jansen & de Feijter een ‘ik buurt mee!’ lezing over vuur.

Vuur! Raakt de mensheid opgebrand?

Vuur, iedereen kent het. Dat behoeft toch geen uitleg. Maar wat is vuur eigenlijk? Uit welke componenten bestaat het? Waarom zijn wij er mee begonnen en waarom maken apen eigenlijk geen vuur?

Vuur heeft mensen gevormd tot wie we vandaag de dag zijn. Vuur heeft ons letterlijk veranderd! Het gasfornuis, kaarsjes, de BBQ in de zomer, allemaal vuur. Natuurlijk kunt u een kaars aansteken. Kunt u ook een vuur aanmaken zonder moderne middelen? Vuur door wrijving? Dat is wat de mensheid de grootste periode tot haar beschikking had.

Alle ontwikkelingen van het glasblazen tot raketten die naar Mars gaan, alles is mogelijk dankzij de ontdekking en verdere beheersing van het vuur. Met de opkomst van de centrale verwarming en de moderne maatschappij is de kunst van het vuur maken voor het individu naar de achtergrond verschoven.

De moderne mens is gevloerd door stress en burn – out. We zijn opgebrand, hebben de fut verloren en zijn naarstig op zoek naar passie en innerlijke vuurtjes. Dat we ook voor zingeving naar de hoek van vuur kunnen kijken vinden we terug in menig verhaal.

Vuur als geschenk van de goden aan de naakte mens. Het belang van vuur is al door onze verre voorouders van generatie op generatie overgegeven. Het is hoog tijd dat we vuur weer een ereplek geven in de kennis die we van belang vinden voor het mens- zijn. Want zonder vuur geen mensen!

Over Iris KIeinlugtenbelt uit Dieren:
Als dochter van 2 biologen is Iris Kleinlugtenbelt opgegroeid met een liefde voor de natuur. Ze woonde in de polder maar het bos was toch haar favoriete plek. Als kind al was ze ook gefascineerd door allerlei verschillende culturen overal ter wereld. Na 2 verschillende opleidingen, hoger laboratorium onderwijs en kunstzinnige therapie, is ze een derde richting ingerold en heeft ze 10 jaar in de semi-overheid gewerkt in diverse functies.

Tegelijkertijd is ze aan de slag gegaan met natuurvaardigheden, training en coaching. Sinds 2017 werkte ze als zelfstandige. In haar bedrijf “Minds in Nature” in Dieren komt alles samen wat ze in haar leven aan kennis en kunde verzameld heeft. Ieder mens is in de basis verbonden met de natuur. Door letterlijk uit de moderne wereld te stappen.

Praktische info

  • De lezing wordt gehouden op woensdag 29 mei van 20.00 (inloop vanaf 19.30) tot 22.00 uur
  • Boekhandel/Podium Jansen & de Feijter, Emmastraat 6 in Velp
  • Toegang: 5 euro per persoon (exclusief consumpties). Houders van een Gelrepas hebben gratis toegang.
  • Aanmelden is verplicht: lezingen.[email protected] (ook voor meer informatie). Een week voor de lezing ontvangt u dan een bevestiging, die dient als toegangsbewijs.
  • Rondom de lezing is er voldoende tijd om nader met buurtgenoten kennis te maken.

 

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden