De winnende tuin van Operatie Steenbreek is van Jelle van Haren

Jelle van Haren bij zijn winnende tuin met juryleden
Foto: Marjanne Eikelboom

VELP – Met een bierfiets ging de jury 6 juni door Velp-zuid langs de vijf tuinen om alle ontworpen tuinen te beoordelen en zo de uiteindelijke winnaar in het zonnetje te zetten.

Jelle van Haren de ontwerper en uitvoerder van de voortuin Graaf Hendrikstraat 19 trok aan het langste eind. Wethouder Doris Klomberg overhandigde Jelle de prijs en de felicitaties.

In september 2018 werden vijf hoveniersstudenten van de groene mbo-opleiding Aeres MBO Velp gekoppeld aan bewoners met veel steen in hun tuin. Zij maakten een ontwerp in overleg met de bewoner. Donderdag was de prijsuitreiking, het was spannend. Het ging om een tiende van punten bij de tuin van Jelle en Roel.

Roel Klein Hesselink had drie voortuinen aan de Johan de Wittstraat kundig aan elkaar verbonden en op zo’n manier dat de bewoners goed kunnen overleggen over het onderhoud.

Jelle had mooie beplanting, een natuurlijke pergola en bijna geen steen meer in de tuin liggen. Vooral dat laatste gaf de doorslag.

“Ik buurt mee” – keet van Gemeente Rheden

Bewoners van de gehele gemeente Rheden kunnen een aanvraag indienen om aan het project mee te doen. Bewoners dienen zelf de stenen uit hun tuin te halen en de gemeente voert ze af. In ruil daarvoor krijgen zij gratis planten en goede grond om hun tuin te vergroenen.

In april en mei stond de keet 8 donderdagen in de wijk en konden de bewoners heel veel informatie krijgen bijvoorbeeld over de keuzes die men kan maken wat betreft plantensoorten, ideeën om een tuin of oprit aan te pakken. En over het gebruik van infiltratiebuizen en het creëren van een groen dak. Er waren folders, flyers, zakjes met zaden beschikbaar en een medewerker informeerde de belangstellenden over alle opties.

Al meer dan 120 bewoners doen al mee aan Steenbreek

Operatie Steenbreek

Het project in Velp komt voort uit de wijkschouw in 2017. Daarbij hebben buurtbewoners allerlei ruimtelijke verbeterpunten verzameld. Verwilderde en versteende tuinen werden daarbij veel genoemd. Gemeente Rheden heeft als doel gesteld dat de wijk Velp-Zuid groener, meer klimaatbestendig wordt en dat het algemeen beeld van de wijk aantrekkelijker gaat ogen.

Naar alle waarschijnlijkheid gaat er volgend jaar weer een ontwerpwedstrijd gehouden worden maar dan in een andere wijk van de gemeente Rheden.

Het nieuws van rheden.nieuws.nl gemakkelijk volgen? Like dan ook onze Facebookpagina, volg ons op Twitter of LinkedIn en Instagram of krijg gratis onze dagelijkse of wekelijkse nieuwsbrief.

Lees ook:

Operatie Steenbreek
Jelle van Haren en bewoonster Gr.Hendrikstraat

 

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden