Serie: Noodzaak van de DierenVoedselbank, deel 1

V.l.n.r. René, Diana, Mo, Ellen
V.l.n.r. René, Diana, Mo, Ellen
Foto: Sebastiaan Torenhof

COLUMN – In een serie van vier berichten zullen we kijken naar de functie van de Dierenvoedselbank en zullen we de verhalen lezen van enkele gebruikers, in dit eerste bericht spreken we met de oprichters van zo’n Dierenvoedselbank in Dieren.

DIEREN – De economische crisis mag dan voorbij zijn, maar dat betekent niet dat elke Nederlander uit de financiële problemen is. Verre van zelfs. Meer en meer Nederlands zijn genoodzaakt aan te kloppen bij één van de vele voedselbanken in ons land.

Maar hoe zit het met de dieren van deze mensen? Die dreigen tussen wal en schip te vallen en daardoor de dupe te worden van de (financiële) situatie van hun baasjes. Hiervoor bestaat de Dierenvoedselbank.

Recent werd bekend dat de Dierenvoedselbank Arnhem er mee zou ophouden, nieuws dat uiteraard veel zorgen opriep bij de gebruikers hiervan. Gelukkig zijn er andere Dierenvoedselbanken die de mensen uit Arnhem en omstreken kunnen opvangen.

Voor onze gemeente is dit de Dierenvoedselbank De Blije Dieren, heel toepasselijk gevestigd in Dieren.

De drijvende krachten achter DBD (De Blije Dieren) zijn Diana Kersbergen en Mo Mansveld, die samen ooit Stichting Uit de Brand zijn begonnen, een Weggeefwinkel runnen en daarnaast ook activiteiten voor de minima organiseren. Beide dames komen oorspronkelijk uit Delft, maar zijn nu woonachtig in Dieren.

We spreken hen, een week na het stoppen van Dierenvoedselbank Arnhem, in een huis in Dieren. Een normaal rijtjeshuis dat alleen te herkennen is als centrum van al deze activiteit aan een houten bord naast de voordeur.

Eenmaal binnen is echter wel duidelijk dat hier veel werk wordt verzet. In de gang staan dozen met dierenvoedingen en in de woonkamer ligt het vol met dozen kinderspeelgoed en kleding. Vier honden blaffen enthousiast terwijl een kat ook even komt kijken waar al die drukte nu voor nodig is.

“We zijn begonnen met Stichting Uit de Brand in oktober 2009,” verteld Mo Mansveld, “met het helpen van de minima, met onder andere kleding, meubels, whatever. Zo breed mogelijk. Toen kwamen we ook veel mensen tegen die hulp nodig hadden met hun dieren.”

Zo ontstond Dierenvoedselbank De Blije Dieren. Aanvankelijk in Delft, om vervolgens uit te breiden naar Den Haag en na hun verhuizing kwam het ‘hoofdkantoor’ van DBD in Dieren terecht en werden ook hier al snel meerderen ophaalpunten geopend.

DBD helpt ongeveer 800 tot 1000 cliënten, zowel in de Randstad maar voornamelijk in de omgeving van Dieren. En dat het hier om een grote hoeveelheid diervoer gaat is dan ook niet moeilijk voor te stellen.

“Recent konden we een grote partij blikken ophalen“, legt Diana uit, “we zijn die dag wel twintig keer, met verschillende auto’s, op en neer gereden. De blikken stonden hier in de tuin tot wel twee meter hoog. Maar ook daar moest het snel weer weg toen het warmer begon te worden. Nu staan ze bij heel wat vrijwilligers in kelders en schuurtjes.”

Zowel Mo als Diana zijn per week zo’n 60 uur bezig met al hun filantropische activiteiten. Maar dit betekent niet dat nieuwe cliënten niet welkom zijn, “we krijgen bijna dagelijks nieuwe aanmeldingen, eigenlijk vanuit het hele land. Maar we kunnen niet iedereen helpen omdat wij niet overal zitten, wat we wel kunnen doen is mensen doorverwijzen.”

Sponsoring en collectes zorgen voor de inkomsten, maar de meeste donaties zijn in de vorm van voer. Zowel van particulieren als van bedrijven, zoals een dierenwinkel die voer, dat tegen de datum zit, beschikbaar stelt.

Steun vanuit de gemeente is er helaas niet.

“We zijn wel in gesprek met de gemeente,” verteld Diana, “dus we hopen dat hier verbetering in komt.” Terwijl de reguliere voedselbank wel gesteund wordt door de verschillende gemeentes, zijn Dierenvoedselbanken volledig afhankelijk van vrijwilligers en sponsoren. “Een grote wens,” antwoordt Diana, “is een bus. Dan zijn we in staat veel meer in een keer op te halen.”

Helaas is hier geen geld voor, ook de auto die nu gebruikt wordt is toe aan een reparatie en dit alles wordt, net als de benzine, volledig uit eigen zak betaald. Daarom is de roep naar donaties dan ook een roep om hoognodige hulp.

“Vooral financiële donaties kunnen ons echt helpen.” Hiermee kan dieetvoer worden gekocht als het nodig is of vlooiendruppels, waar altijd vraag naar is. “Alle beetjes helpen,” zegt Diana, “dus ook met een donatie van een euro zijn we heel blij.”

Mocht u iets voor de Dierenvoedselbank kunnen betekenen dan horen zij dit heel graag. Verder informatie is te vinden op de site: https://dierenvoedselbank-dbd.webnode.nl/ of via Facebook, https://www.facebook.com/Dierenvb.DBD/

Morgen (19 juni 2019) spreken we verder met Mo en Diana en horen we wat de dames beweegt om zich vol overgaven in te zetten voor andere mensen en dieren.

(Serie geschreven door: Sebastiaan Torenhof)

Het nieuws van rheden.nieuws.nl gemakkelijk volgen? Like dan ook onze Facebookpagina, volg ons op Twitter of LinkedIn en Instagram of krijg gratis onze dagelijkse of wekelijkse nieuwsbrief.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen