GEMEENTE RHEDEN - In de maanden mei tot augustus nestelt de eikenprocessierups De brandharen van deze rups kunnen irritatie aan huid, luchtwegen en ogen veroorzaken. Dit geldt voor mensen én dieren.
Als u ergens een nest van de eikenprocessierups aantreft, geef dan de locatie zo precies mogelijk aan gemeente Rheden door met het online formulier Melding Openbare Ruimte of bel (026) 49 76 911. Zij zorgen dan voor professionele verwijdering.
Met vragen over de gezondheidsaspecten kunt u contact opnemen met GGD, team Milieu en Gezondheid, (088) 355 63 00 of mailen naar [email protected] .
Eikenprocessierups op particulier terrein? Dan zelf betalen.
Heeft u last van de eikenprocessierups op eigen terrein, neem dan zelf contact op met Nationale Bomenbank B.V., (0485) 45 55 57 of [email protected] . Ga niet zelf proberen het nest te verwijderen, dat kan nare gevolgen hebben voor uw gezondheid. Kosten van verwijdering van een nest op eigen terrein, zijn voor uw rekening. De voorrijkosten van de bestrijdingsdienst betalen zij voor u.
Gemeente Rheden neemt maatregelen om de nesten te voorkomen. De gemeente spuit gemeente Rheden preventief op specifieke locaties (PDF, 63 kB)
. Het middel, wat alleen de rupsen doodt, is veilig voor mensen en dieren. Ook zijn er op diverse locaties mezenkasten aan eiken gehangen. Van mezen is bekend dat ze veel eikenprocessierupsen eten.
Gedurende de hele zomer, tot begin oktober, blijft gemeente Rheden controleren en waar nodig opnieuw te behandelen.
De bestrijding van de eikenprocessierups langs provinciale wegen
gaat nog enkele weken duren. Net als vorig jaar zijn er rupsen van verschillende leeftijden en zijn er ondergrondse nesten, aldus
Provincie Gelderland. Daarnaast zijn er door de hard wind veel nesten uit bomen gevallen en zijn er haartjes verspreid. Er kunnen dus haartjes en rupsen in het gras zitten. Advies is dan ook om niet in de buurt van eiken in de bermen te gaan zitten en indien mogelijk eikenbomen te mijden.
ze geven prioriteit aan evenementen waar veel mensen op af komen, zoals de 4-daagse in Nijmegen. Hier worden alle rupsen zoveel mogelijk verwijderd. Daarna zijn locaties aan de beurt waar kwetsbare personen komen zoals scholen, ziekenhuizen en verzorgingshuizen. Vervolgens drukke plaatsen zoals bushaltes en carpoolplaatsen en daarna drukke fietsroutes. Tot slot gebeurt de bestrijding bij de overige plaatsen.
De bestrijding gaat meer tijd kosten dan eerdere jaren. Opzet is dat alle nesten worden verwijderd die later nog overlast kunnen geven. De haren blijven 7-8 jaar actief, ook als de vlinder al gevlogen is en voorkomen moet worden dat later die haren nog bij een harde wind of storm gaan verwaaien of met sneeuw uit de boom vallen. Gelderland zet inmiddels twee keert zoveel mensen en machines in.
Het nieuws van rheden.nieuws.nl gemakkelijk volgen? Like dan ook onze Facebookpagina , volg ons op Twitter of LinkedIn en Instagram of krijg gratis onze dagelijkse of wekelijkse nieuwsbrief .