Minimabeleid Rheden succesvol aldus de gemeente

Foto: Foter.com

GEMEENTE RHEDEN – Het minimabeleid van de gemeente Rheden heeft een positief effect op het bestrijden van armoede. Dat constateert de gemeente op basis van diverse evaluaties.

De effecten van de gemeentelijke regelingen voor inwoners met een laag inkomen zijn bekeken door het NIBUD. Ook zijn meerdere organisaties uit het werkveld, zoals Stichting Leergeld, betrokken bij de evaluatie. Het blijkt dat inwoners daadwerkelijk steun hebben aan de diverse gemeentelijke regelingen.

Verantwoordelijk wethouder Gea Hofstede is blij met deze uitkomst. “We hechten veel belang aan het bestrijden van armoede in onze gemeente. Daarom is het goed om te laten toetsen of we dat op de juiste manier doen. Mooi om vast te stellen dat al onze inwoners de kans krijgen om mee te blijven doen in de samenleving”. Hofstede moedigt inwoners met financiële problemen aan om tijdig hulp te zoeken. “We hebben mogelijkheden om samen met inwoners te voorkomen dat problemen uit de hand lopen.”

Verbeterkans in Kindpakket

Over de meeste regelingen zijn door het NIBUD en de andere betrokken partijen geen aanbevelingen gedaan. Bij een enkele regeling is geadviseerd nader onderzoek te doen. De evaluatie toont een verbeterkans in het Kindpakket, met name voor oudere kinderen.

De gemeente wil dat ieder kind moet mee kunnen doen aan leuke en belangrijke dingen zoals sporten bij een sportclub, op muziekles of mee op schoolreisje met de klas. De kosten hiervoor zijn niet voor elke ouder eenvoudig op te brengen. Daarom is er het kindpakket.

Het pakket als geheel zorgt volgens het NIBUD op hoofdlijnen zeker voor bruikbare ondersteuning voor inwoners. Desondanks komt uit de evaluatie naar voren, dat het tweeoudergezin met twee oudere kinderen vaak financieel niet rondkomen.

De gemeente start in samenwerking met stichting Leergeld, in het nieuwe schooljaar met een pilot om het meedoen van kinderen uit onder andere deze gezinnen te verbeteren. Vanaf het nieuwe schooljaar is het voor brugklassers mogelijk om een eenvoudige smartphone aan te vragen. Stichting Leergeld zal deze regeling uitvoeren.

Het opnemen van een smartphone in het kindpakket is één van de adviezen van tweedejaars MBO-ers van het Astrum college vanuit hun project ‘Speaking Minds’ die door de gemeente worden opgepakt.

Hulp nodig?

Heeft u moeite om rond te komen? Of dreigt u in de schulden terecht te komen? Neem dan zo snel mogelijk contact op met de gemeente. U kunt ook alvast meer lezen over de gemeentelijke regelingen op de website van de gemeente Rheden.

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden