“Langs de IJssel” Lezing door Walter de Wit

Foto: Nationaal Archief

DE STEEG – De Algemene Senioren Vereniging Rheden-Rozendaal heeft op dinsdag 9 juli om 14.00 uur een bijeenkomst in het Parkhuis in De Steeg.

Op deze middag, Inloop vanaf 13.30 uur, geeft Walter de Wit een lezing met foto- en filmmateriaal over het leven van vroeger langs De IJssel.

De IJssel is altijd, en nog steeds, een belangrijke levensader geweest langs de Veluwezoom en verder naar Kampen. Diverse Hanzesteden lagen niet voor niets langs deze rivier. Het verhaal van Walter de Wit gaat over de IJssel vanaf de splitsing bij de Pleij tot aan de Gelderse Toren in Spankeren.

“Wie weet nog dat bij “De Mul” in de haven van Rheden schepen uit Riga graan brachten om gemalen te worden. En waar zijn al die kleine voetveren gebleven binnen onze gemeente die voorheen fabrieksarbeiders van de steenfabrieken en overige burgers vervoerden over deze rivier.

Dat geldt tevens voor de diverse uitspanningen die bij deze veerplaatsen opgericht werden om een paar stuivers extra te verdienen. Hoewel nauwelijks meer voorkomend was het dichtvriezen van de IJssel een regelmatig probleem voor mensen en de scheepvaart.

Overstromingen vinden nog steeds plaats en dreigen in de toekomst alleen nog maar toe te nemen. Water is een levend organisme dat door de mensen weliswaar bijgestuurd wordt via uitdiepen, kribben et cetera, maar wanneer het haar eigen gang gaat, is er voor de mens niet veel meer te doen dan te accepteren wat er komt.

Minder desastreus dan in Bangladesh, maar de rivier gaat dan toch haar eigen weg en confronteert ons met de nietigheid van de mens in relatie tot de natuur. Maar de rivier geeft ook plezier. Elk zichzelf respecterend dorp langs de IJssel had een eigen zwembad. Er werd in gevist door plezier- en beroepsvissers en vergeet niet dat zowel de recreatievaart als de beroepsvaart nog dagelijks gebruik maakt van deze “levensader.”

Kunt u niet zelf naar De Steeg komen bel dan z.s.m. met Henny Matser, Tel. 026 – 363 44 84.

Bent u nog geen lid, kom gerust. Wilt u daarna lid worden dan kunt u zich melden bij het secretariaat:

José Schutten, 06 – 2099 2604 of [email protected]
Voor verder informatie over de vereniging zie: www.seniorenrheden-rozendaal.nl

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden