Er komt een nieuw en bijzonder streekproduct aan

VELP – Tussen Velp en Rheden ligt, aan een niet bijzondere weg een niet zo bijzonder stukje land. Niet bijzonder totdat boer Wilco Nieuwenhuis er, drie jaar geleden besloot wél iets bijzonders mee te doen.

Drie jaar geleden ontstond bij Wilco, die zijn melkveehouderij net buiten Velp, aan de Zuthpensestraatweg, heeft, het idee om een stuk van zijn grond te gaan gebruiken voor het verbouwen van spelt en dit te gebruiken voor een nieuw streekproduct. Spelt bleek echter geen goede optie omdat dit gewas een speciale manier van pellen vereist dat maar op weinig plekken in Nederland wordt gedaan. Dus koos Wilco voor Tarwe.

Op de meeste velden in Nederland wordt tarwe en alleen tarwe verbouwd en is er weinig ruimte voor andere planten. Daar wilde Wilco verandering in brengen dus zaaide hij een grote diversiteit aan akkerkruiden tussen het tarwe. Dit betekent dat de tarweopbrengst lager zal zijn, maar zorgt wel voor meer biodiversiteit in het landschap.

Dat is waar het om gaat, biodiversiteit.

(Tekst gaat verder onder de foto)

“Ik heb twintig verschillende soorten akkerkruiden uitgezet,“ legt Wilco Nieuwenhuis uit, “zaaizaad wordt tegenwoordig opgeschoond, dus er zitten steeds minder van dit soort kruiden tussen de tarwe, kruiden die wel in Nederland thuis horen. Zo verdwijnen deze kruiden en doorbreek je de cirkel, deze akkerkruiden zijn namelijk ook belangrijk voor insecten als hommels en bijen.”

Bovendien maken deze kruiden een tarwe veld veel kleuriger en aantrekkelijker voor het oog.

De kruiden bloeien op verschillende tijden, waardoor het veld steeds van kleur veranderd, het geel van de Gele Ganzenbloem, het paars van de Wilde Ridderspoor, het rood van de Klaproos en het blauw van de Korenbloem.

(Tekst gaat verder onder de foto)

Spiegelklokje

Ook groeien er op het veld momenteel Grote Spiegelklokjes, een zeer zeldzaam bloemetje dat sinds 2017 beschermt is onder de Wet Natuurbescherming. Ook staat deze op de Nederlandse Lijst van Rode Planten, een lijst met zwaar bedreigde planten in ons land, waar we ook een aantal van de andere akkerkruiden op terug vinden. Kruiden die momenteel nog te zien zijn op het veld van Wilco.

Mensen moeten er ook van kunnen genieten

“We proberen bij te dragen aan de biodiversiteit,” benadrukt Wilco, “maar ik vind het ook leuk als mensen daarvan kunnen genieten. Er komt nog een bord bij het veld, daar zijn we mee bezig.” Dus iedereen is uitgenodigd om eens langs het veld te lopen. Let wel op, ‘langs’ het veld en er niet in, want dan loopt u het risico de tarwe én de akkerkruiden juist te beschadigen.

Is alleen kijken voor u niet genoeg, maar wilt u het liefste ook proeven dan zult u nog even geduld moeten hebben. Begin augustus wordt de tarwe geoogst. En dan is het aan Bakkerij Borggreve om er iets moois van te maken. Hoe de broodjes eruit gaat zien kan hij nog niet vertellen. “Met meel van de fabriek weet je precies wat het doet,” legt Herman Borggreve uit, “maar dit is echte Nederlandse tarwe en we moeten eerst kijken wat de mogelijkheden ermee zijn.” Dus hoe de broodjes eruit gaan zien, of zullen smaken blijft, zelfs voor de bakker, nog even een verassing. Maar dat het een heel speciaal ontwikkelt, verbouwt en gemaakt lokaal product zal worden dat is zeker.

Het nieuws van rheden.nieuws.nl gemakkelijk volgen? Like dan ook onze Facebookpagina, volg ons op Twitter of LinkedIn en Instagram of krijg gratis onze dagelijkse of wekelijkse nieuwsbrief.

 

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden

0