Gemeente moet bouw megastal Ellecom heroverwegen

Foto: hoezo megastal

ELLECOM – De provincie Gelderland en de gemeente Rheden streven naar een schoon milieu, minder energie verbruik en duurzaam ondernemen. Nu het stikstofbeleid van de overheid opnieuw ter discussie staat is er ruimte om de bouw van de megastal in de uiterwaarden bij Ellecom te heroverwegen.

Het comité “hoezo megastal?” ondersteunt het gemeentebestuur van Rheden en het Gelders provinciaal bestuur daarbij.

Uitstoot stikstof moet direct gecompenseerd worden

De provincie Gelderland en de gemeente Rheden spreken zich beiden uit voor een vitale natuur, vermindering van energieverbruik en duurzaam ondernemen. De Raad van State oordeelde onlangs dat uitstoot van stikstof direct moet worden gecompenseerd met milieumaatregelen.

Afzien van bouw megastal

Het comité “hoezo megastal?” ziet mogelijkheden voor de gemeente en de provincie om alsnog af te zien van de voorgenomen bouw van het enorme melkveebedrijf op het landgoed van kasteel Middachten.

Duurzaam landgoedbeheer

Niet bouwen en minder intensief landgebruik is gemakkelijke milieuwinst. Geen nieuwe stikstofuitstoot, minder broeikasgassen, minder energie- en waterverbruik, behoud van een prachtig stukje landschap en wellicht herstel van verloren biodiversiteit. De gemeente Rheden en de kasteelheer van Middachten kunnen dan samen bouwen aan duurzaam landgoederen beheer dat aantrekkelijk is voor de inwoners van Rheden en alle bezoekers  en toeristen die juist daarom onze gemeente bezoeken.

Plan Havikerpoort

Doorgaan met intensivering van de landbouw en veehouderij op het landgoed van kasteel Middachten betekent verdere uitbreiding van de steeds grotere groene graswoestijn, die jaarlijks geel kleurt door bestrijdingsmiddelen in plaats van boterbloemen en paardenbloemen. Dat staat op gespannen voet met het plan Havikerpoort, dat zich volgens Middachten richt op natuurontwikkeling, faunapassages, waterherstelmaatregelen, behoud van het agrarische cultuurlandschap en de aanleg van wandel – en fietsroutes. Fietsers en wandelaars willen graag een mooi landschap, met fraaie doorkijkjes en koeien en bloemen in de wei. Ze willen niet de berm worden ingejaagd door kolossale landbouwmachine. Zij willen niet dat het kostbare Havikerpoort project en aangrenzende Natura2000 gebieden  ten ondergaan aan een overmaat stikstof.

Burgerinitiatief

In een brief aan gedeputeerden en statenleden van Provincie Gelderland en gemeentebestuur en gemeenteraad van Gemeente Rheden hebben ruim vijftig Ellecommers mogelijkheden aangereikt om samen met landgoed Middachten echt aan de slag te gaan met de coalitieafspraken over duurzaamheid, natuur, landschap en cultuurhistorie.

Het nieuws van rheden.nieuws.nl gemakkelijk volgen? Like dan ook onze Facebookpagina, volg ons op Twitter of LinkedIn en Instagram of krijg gratis onze dagelijkse of wekelijkse nieuwsbrief.

hoezo megastal

'
article
144535
Minder stikstof, meer bloemen
ELLECOM – De provincie Gelderland en de gemeente Rheden streven naar een schoon milieu, minder
https://rheden.nieuws.nl/nieuws/144535/gemeente-moet-bouw-megastal-ellecom-heroverwegen/
2019-07-16T09:58:54+01:00
https://cdn.nieuws.nl/media/sites/280/2019/07/16095745/hoezo-megastal1.jpg
Cultuurhistorie, duurzaamheid, Ellecom, Faunapassages, gemeente Rheden, Hoezo megastal?, Landgoed Middachten, Landschap, Megastal, Natuur, Natuurontwikkeling, Provincie Gelderland, rheden.nieuws.nl, Waterherstelmaatregelen
Nieuws