Sporen volgen uit WOII op de Veluwe

Teerose-radiopeilstations
Foto: Jamie Lebbink

REGIO – Natuurmonumenten organiseert voorafgaand aan de herdenkingsdagen van de Slag om Arnhem zeven speciale themasafari’s op Veluwezoom. Deelnemers kunnen van 30 juli tot 15 september samen met een gids de sporen volgen uit WOII.

Zo voert de safari langs drie geheime Teerose-stellingen van de Duitsers. Vanuit deze radiopeilstations werden jachtvliegtuigen van de Luftwaffe begeleid bij het onderscheppen van geallieerde bommenwerpers.

De Slag om Arnhem (17 t/m 25 september 1944) is dit jaar precies 75 jaar geleden. Een gebeurtenis die in ons nationale geheugen is opgeslagen. Vanuit de Teerose-stellingen hadden de Duitsers eersterangs zicht op ‘operatie Market Garden’. Dit heeft mede geleid tot het verlies van de slag. En indirect tot een vertraagde bevrijding van Nederland.

Tijdens de Teerose-safari’s rijd je samen met een gids van Natuurmonumenten in een personenbusje langs drie locaties van Duitse radiopeilstations. De betonnen restanten zijn nog altijd te vinden in het bos vlakbij het hoogste punt op de Veluwe (Signaal Imbos) en op de Terletse Heide. Behalve over de oorlog hoor je tijdens de rondrit ook bijzonderheden over het landschap met zijn flora en fauna. En hoe landschap en geschiedenis nauw met elkaar verbonden zijn.

Meer informatie en data van de Teerose-safari’s vind je op de nm.nl/activiteiten.

Alvast meer weten over de Teerose radiopeilstations?

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden