Inzameldagen voor museum Rheden in Oorlogstijd

GEMEENTE RHEDEN – In Velp, Rheden en Dieren worden de komende weken inzameldagen gehouden voor het pop-up museum Rheden in Oorlogstijd.

Slag om Arnhem, hulp aan onderduikers en de bevrijding

Dat museum gaat over de Tweede Wereldoorlog in de gemeente, met als hoofdthema’s ‘De opvang van evacués na de Slag om Arnhem’, ‘Het verzet en de hulp aan (Joodse) onderduikers’ en ‘De bevrijding op 16 april 1945’. Het moet een museum voor en dóór  inwoners van de zeven dorpen van de gemeente Rheden worden. Daarom vraagt het organisatiecomité inwoners van de gemeente materiaal uit die periode ter beschikking te stellen.

Inzameldagen voor foto’s, voorwerpen, brieven én uw verhalen

Om die reden worden op zaterdag 27 juli in Velp (Hoofdstraat 75, van 13.00 tot 16.00 uur) en op zaterdag 3 augustus in Rheden (Dorpshuis, Meester B. van Leeuwenplein 3, 10.00 tot 12.30 uur) en ook op 3 augustus in Dieren ( Diderna 7, 13.00 tot 16.00 uur) inzameldagen gehouden. Daar kunt u terecht met uw foto’s, voorwerpen, brieven én uw verhalen. Conservator van het museum, Jean Kreunen, is daar aanwezig om het materiaal te bekijken en mogelijk ontbrekende informatie te geven. Maar u bent natuurlijk ook welkom om gewoon even binnen te lopen en u op de hoogte te stellen van hetgeen het museum moet worden. Museum Rheden in Oorlogstijd opent medio september en zal geopend zijn tot na 5 mei 2020, als ons land 75-jaar bevrijding viert.

In bruikleen geven, overdragen, het kan, als het maar als erfgoed bewaard blijft!

Nog altijd duiken bijzondere objecten uit de Tweede Wereldoorlog op. Soms bij een verhuizing, soms bij een sloop van een woning of zomaar bij het opruimen van een zolder. Variërend van een stapeltje brieven tot foto’s, dagboeken, documenten of een voorwerp. Deze kunnen een bijzondere kijk geven op een voorbij tijdperk. Museum Rheden in Oorlogstijd wil voorkomen dat op het eerste gezicht onbelangrijk geachte originelen uit de oorlogsjaren verloren gaan en het publiek bewust maken van het belang dit materiaal als erfgoed van de oorlog te bewaren. Bezoekers krijgen op deze dagen advies van conservator Kreunen, over het behoud van het materiaal. En zij zijn in de gelegenheid hun eigen oorlogsmaterialen desgewenst ook over te dragen aan de conservator, zodat het bewaard blijft. Maar in bruikleen geven voor de duur van het pop-up museum, behoort uiteraard ook tot de mogelijkheden.

(Tekst gaat verder onder de foto)

Het verhaal van Rheden in oorlogstijd

Het comité museum Rheden in Oorlogstijd is dus zoek naar dat materiaal uit de oorlog. “Het is onze bedoeling dat wij met al deze losse aanwinsten interessante lokale onderwerpen, gebeurtenissen en plekken over de Tweede Wereldoorlog kunnen belichten. De documenten en objecten gaan het verhaal van Rheden in oorlogstijd vertellen. Maar ook verhalen die aan u verteld zijn horen wij graag.”

Contact en informatie

Bent u niet in de gelegenheid te komen op één van de inzameldagen, dan maakt het comité graag een persoonlijke afspraak met u. Stuur dan een e-mail naar: [email protected] dan neemt de conservator, Jean Kreunen, contact met u op.

Heeft u andere vragen of wilt u extra informatie? Mail dan naar: [email protected] of kijk op: https://www.facebook.com/rhedeninoorlogstijd.

Lees ook:

Het nieuws van rheden.nieuws.nl gemakkelijk volgen? Like dan ook onze Facebookpagina, volg ons op Twitter of LinkedIn en Instagram of krijg gratis onze dagelijkse of wekelijkse nieuwsbrief.

Rheden in oorlogstijd

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen