Let goed op elkaar, hitteplan in werking

Foto: foter.com

Het is nu al warm, maar volgens de weersvoorspellingen gaat het de komende dagen bijzonder heet worden. Voor sommige mensen betekent dat genieten op het strand of terras. Voor anderen is het niet zo fijn en voor groepen kwetsbare mensen brengt het zelfs risico’s met zich mee.

Hitteplan actief

Daarom activeert het RIVM (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu) vanaf 18 juli 2022 het hitteplan voor heel Nederland. Ook de zonkracht is hoog. Daardoor kan de huid snel verbanden. Extra opletten kan gezondheidsproblemen door het warme weer beperken.

Het hitteplan geldt voor heel Nederland. Ook de nachten blijven warm, er is weinig wind en de luchtvochtigheid is hoog, waardoor het benauwd aan kan voelen.

Ook een Smog waarschuwing

Door de hitte in een groot deel van Europa kan er ook smog ontstaan. Mensen die gevoelig zijn voor smog kunnen hierdoor klachten krijgen. Daarom geldt vanaf maandag 18 juli naast het hitteplan, een smogwaarschuwing.

Extra aandacht

Het hitteplan is in feite een waarschuwing voor hitte en de risico’s die dit met zich mee kan brengen en een oproep om extra op elkaar te letten. Vooral voor groepen kwetsbare mensen, zoals ouderen, baby’s, chronisch zieken, mensen met overgewicht, mensen in verzorgingshuizen en mensen in een sociaal isolement brengt hitte gezondheidsrisico’s met zich mee. Deze mensen moeten alert zijn op uitdroging en oververhitting. Ook baby’s en hele jonge kinderen hebben extra aandacht nodig om koel te blijven en genoeg te drinken.

Maatregelen tegen de zon en de hitte

  • Drink voldoende;
  • Draag dunne kleding die bescherming biedt tegen verbranding door de zon;
  • Zoek de schaduw op;
  • Smeer de huid in met zonnebrand;
  • Beperk lichamelijke inspanning;
  • Houd de woning koel door zonwering, ventilator of airconditioning;
  • Let extra op mensen in je omgeving die zorg nodig hebben.

Denk ook aan uw huisdier

Dieren kunnen slecht tegen de warmte. Zorg voor voldoende water, schaduw en laat uw hond niet op de warmste uren uit.

Over het hitteplan

Het RIVM Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu  besluit samen met het KNMI of het hitteplan geactiveerd wordt. De kans op aanhoudend warm weer, met maximumtemperaturen boven de 27 graden speelt hierin een belangrijke rol. Daarnaast zijn onder andere de verwachte nachttemperatuur en de luchtvochtigheid factoren waarmee rekening wordt gehouden.

Hoge zonkracht

De kracht van de ultraviolette (UV)-straling van de zon is waarschijnlijk ook hoog. Dat betekent dat de huid al binnen 15 minuten kan verbranden. Bescherm uzelf dus tegen de zon. Het RIVM meet voortdurend de zonkracht. De actuele zonkracht vindt u op de website over zonkracht.

Tips, advies of vragen

Voor tips, advies of vragen over uw gezondheid kunt u terecht bij uw de VGGM. Het Rode Kruis deelt ook adviezen via de website en sociale media zolang de hitte aanhoudt.

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden

Cookieinstellingen