Eerste Velleper Donderdag knus ondanks de hitte

VELP – Al vroeg in de ochtend brandde de zon op de straten van Velp. Het zal niemand ontgaan zijn, maar het is heet in Nederland. Nog nooit was het zo warm.

Maar regen of zonneschijn, juli en augustus betekenen al sinds jaar en dag dat het in Velp tijd is voor de Velleper Donderdagen. Tegenwoordig nog maar twee keer in plaats van de vroegere vier keer. En de eerste Velleper Donderdag van 2019 viel deze keer wel op een heel uitzonderlijke dag.

Bij de opening om elf uur was de markt toch al gezellig druk met bezoekers die bewust de ergste hitte van de dag voor wilden zijn. Wapperend met papiertjes en waaiers bekeken zij wat de verkopers aanboden. Een aantal kramen bleven echter leeg, verkopers die de enorme hitte niet wilden trotseren en klaarblijkelijk besloten thuis te blijven.

Het was wellicht niet zo druk als voorgaande jaren maar toch liepen bezoekers van alle leeftijden over de braderie en leek deze Velleper Donderdag in dat opzicht op elke voorgaande. Opvallend was wel de rust die in de lucht hing.

In andere jaren klonk het geluid van luidde muziek, gelach en geschreeuw over de straten van het centrum van Velp, rende kinderen rond en verkondigden verkopers luidkeels hun beste prijzen. Dit jaar leken de bezoekers en verkopers hun energie te sparen en ging alles op een lekker ontspannen tempo.

“Gewoon de versnelling een tandje lager,” vertelde een standhouder, terwijl hij zoveel mogelijk onder het zeil van zijn stand bleef staan. En dat is ook precies wat het landelijke hitteplan eenieder adviseert: je niet te veel inspannen, veel drinken en niet onbeschermd in de volle zon.

De koopjes van de aanwezige standhouders verschilden niet veel ten opzichte van voorgaande jaren, kleurige kleding, luidruchtig speelgoed, telefoonhoesjes en winkels die hun leukste aanbiedingen op straat zetten. Ook was er eten, variërend van het exotische tot het oer-Hollandse, zelfs oliebollen. Maar het drukste was het toch bij de ijscokramen.

Maar druk of rustig, het zal sowieso een Velleper Donderdag zijn om nooit te vergeten… tenzij het volgend jaar nog warmer wordt.

De volgende, en de laatste, Velleper Donderdag van 2019 is op 1 augustus en duurt net als de eerste van 11.00 uur tot 21.00 uur.

Klik op de bovenste foto voor meer foto’s.

Het nieuws van rheden.nieuws.nl gemakkelijk volgen? Like dan ook onze Facebookpagina, volg ons op Twitter of LinkedIn en Instagram of krijg gratis onze dagelijkse of wekelijkse nieuwsbrief.

 

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden

0