Succesvolle inleverdag in Museum Rheden in oorlogstijd

VELP – ‘Van 13-15 uur was er een constante stroom bezoekers’, vertelt Anita Matser. ‘Mensen kwamen met boeken, ingelijste pamfletten, bonnen, persoonsbewijzen en er werden zelfs een granaat en een bajonet binnengebracht.’

Anita Matser assisteerde de conservator van het binnenkort te openen museum Rheden in oorlogstijd in Velp. Zij noteerde gegevens en de verhalen bij de ingebrachte spullen.

Conservator Jean Kreunen geniet van zoveel belangstelling: ‘Niet alleen uit Velp, maar ook uit Rheden en Dieren kwamen de bezoekers. Dat is een aanwijzing dat het initiatief van de gemeente Rheden om een tijdelijk museum in te richten van en voor alle bewoners van de gemeente, vast en zeker een succes zal worden.’

Afgelopen zaterdag was in Velp de eerste van de drie ‘inleverdagen’ voor spullen die in het museum ten toon gesteld gaan worden. Iedereen kon een kijkje nemen in het pand waar het museum vanaf 14 september wordt gevestigd: Hoofdstraat 75 in Velp, op kruising met de Rozendaalselaan.

Inleverdagen Rheden en Dieren

Zaterdag 3 augustus kan men spullen brengen en verhalen komen vertellen in het Dorpshuis van Rheden, van 10.00 – 12.30 uur en aansluitend, ook op zaterdag 3 augustus in Dieren op het adres Diderna 7, van 13.00 – 16.00 uur.

In het museum wordt o.a. een schuilkelder ingericht, waarvoor nog passende attributen worden gezocht. Ook huisraad, werktuigen en (speciaal gemaakt) gereedschap zijn bijzonder welkom. Alles wat maar de sfeer kan doen herleven van de oorlogsjaren in deze omgeving.

Gastvrouwen en gastheren

Het organiserende Comité Rheden in Oorlogstijd is ook op zoek naar een groep enthousiaste vrijwilligers die als gastheren/gastvrouwen willen optreden. Gety Hengeveld: ‘Kennis van de Tweede Wereldoorlog is niet noodzakelijk. Maar een gastvrije ontvangst van de bezoekers vinden we wel heel belangrijk.’ Burgemeester Carol van Eert nodig alle vrijwilligers uit voor een Informatiebijeenkomst op het gemeentehuis, op 26 augustus. Ook wordt nog uitgekeken naar een aantal handige dames en heren die kunnen timmeren en verven, want tussen 2 en 10 september moet van een kale, lege ruimte een interessant museum worden gemaakt.

Het Museum Rheden in oorlogstijd is gratis te bezoeken van 14 september 2019 tot en met 8 mei 2020 op vrijdag, zaterdag en zondag van 11.00-17.00 uur. Gastvrouwen en gastheren kunnen zich opgeven via: [email protected] en/of als handige klusser via [email protected].

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden

0