Unieke vondsten voor Museum Rheden in oorlogstijd

RHEDEN/DIEREN – Nieuwsgierig kwamen toevallige voorbijgangers even binnen. Doelbewust kwamen anderen met een tas vol spullen. Afgelopen zaterdag was de laatste inzameldag voor het Museum Rheden in Oorlogstijd; ‘s morgens in Rheden en ’s middags in Dieren.

In Rheden was vooral de ingebrachte verzameling van oud-onderwijzer Wim van Giessen indrukwekkend. Als voorzitter van het 4 en 5 Mei-comité van de gemeente Rheden was de heer Van Giessen tientallen jaren betrokken bij de jaarlijkse Dodenherdenking op Het Rozenbos in De Steeg. En ook nu hij zijn functie heeft overgedragen, blijft zijn interesse voor alles wat te maken heeft met de Tweede Wereldoorlog in de gemeente Rheden. Conservator Jean Kreune is bijzonder in zijn schik met de bijzondere ingebrachte spullen in het dorp Rheden.

In Dieren had de conservator een extra assistente ingeschakeld. En dat was nodig ook. De bezoekers zaten vaak in een rij te wachten. De Dierense Charla Vallen – van het voormalige VVV-kantoor – noteerde samen met de Velpse Anita Matser de verhalen bij de ingebrachte foto’s, medailles, helm, gasmasker etc. Er werd zelfs een gemeentevlag gebracht met het oude wapen van Rheden.

“En nu ga ik nog op bezoek bij mensen die mij belden”, vertelt conservator Jean Kreune, “want niet iedereen is in staat om zelf langs te komen.” Diegenen die nu pas op de hoogte zijn van de mogelijkheid om bijzondere objecten uit de Tweede Wereldoorlog tijdelijk af te staan voor het Museum Rheden in Oorlogstijd, die kunnen nog steeds een email sturen naar [email protected]. En dan neemt Kreune contact met hen op.

Het verhaal van Rheden in oorlogstijd

“Het comité Rheden in Oorlogstijd is op zoek naar typisch materiaal uit de oorlog”, vertelt Ingrid Kerkhof, die namens de gemeente Rheden het comité leidt. “Het is onze bedoeling dat wij met al deze losse aanwinsten weer bijzonder interessante onderwerpen over de Tweede Wereldoorlog kunnen belichten en dat we ‘het verhaal van Rheden in oorlogstijd’ kunnen vertellen. Aan elkaar, en aan de jongere generaties.”

Openingstijden Museum Rheden in Oorlogstijd

Het Museum Rheden in Oorlogstijd is open van 14 september 2019 tot 8 mei 2020 en is gratis toegankelijk op vrijdag, zaterdag en zondag van 11.00 – 17.00 uur. Het wordt gevestigd in Velp, in de Hoofdstraat op nummer 75, tegenover de Rozendaalselaan. “Maar er is aandacht voor alle dorpen en alle inwoners”, benadrukt conservator Jean Kreune.

Vrijwilligers gezocht

Vrijwilligers die als gastheer of gastvrouw de bezoekers willen ontvangen zijn nog steeds welkom. Hoe meer helpers, hoe makkelijker er ook eens gewisseld kan worden. Stuur een email naar [email protected]. Klussers die tussen 2 en 10 september 1 of meer dagdelen tijd hebben om te timmeren of te verven kunnen zich melden via [email protected]. U ontvangt dan per omgaand een brief met meer informatie, een aanmeldingsformulier en een uitnodiging van de burgemeester voor een informatiebijeenkomst op 26 augustus in het Gemeentehuis te De Steeg.

Klik op de bovenste foto voor meer foto’s.

Het nieuws van rheden.nieuws.nl gemakkelijk volgen? Like dan ook onze Facebookpagina, volg ons op Twitter of LinkedIn en Instagram of krijg gratis onze dagelijkse of wekelijkse nieuwsbrief.

Conservator Jean Kreune met Wim van Giessen in Rheden

(Conservator Jean Kreune met Wim van Giessen in Rheden)

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden

0