Dubieuze brief van Nextdoor nu ook in Velp

Foto: Newsmarker App

VELP – Al maanden worden in diverse plaatsen in Nederland brieven bezorgd uit naam van de organisatie Nextdoor. Over deze brief is veel ophef omdat het lijkt alsof de brief bewust gestuurd is door een buurtbewoner, maar dit is echter niet het geval. De brief is nu ook aangekomen in Velp.

Bewoners van de Kennedylaan ontvingen de brief uit naam van een lid van de App Nextdoor. De brief is een uitnodiging om lid te worden van de buurtapp Nextdoor.

Wat is Nextdoor

Nextdoor lijkt qua insteek op buurtpreventiegroepen van Whatsapp. Met de Nextdoor App worden buurtbewoners geïnformeerd over diverse zaken. Bijvoorbeeld activiteiten in de buurt, waarschuwingen, maar ook worden er veel diensten aangeboden. Buurtbewoners kunnen bijvoorbeeld hulp vragen of aanbieden voor klusjes, vermiste/gevonden huisdieren melden of andere buurtbewoners om raadvragen. Het is op zich een informatieve en nuttige App waar veel mensen gebruik van maken.

De App is gratis, maar let op, uw gegevens liggen wel op straat en zijn waardevol.

Mogelijk is het eigenlijke doel het verzamelen van data. Wie de Nextdoor App gebruikt, geeft de maker namelijk toestemming om zijn of haar gegevens (zelfs je profielfoto) te gebruiken voor promotionele doeleinden. En dat is wat er nu gebeurt met de uitnodigingsbrief.

Privacy wetgeving

De manier van werken van Nextdoor zou in strijd zijn met de Algemene Verordening Persoonsgegevens (AVG) die sinds mei 2018 actief is. De Consumentenbond heeft al eerder onderzoek gedaan naar Nextdoor en haar werkwijze. Nextdoor is overgewaaid vanuit Amerika waar de buurtapp een succes is. Zij stellen dat de app prima werkt, maar dat het raadzaam is de privacy voorwaarden goed door te nemen en op te letten wat je aanklikt bij aanmelding.

De voorwaarden staan in de App: (de kleine lettertjes)

“We kunnen je naam en profielfoto gebruiken om aan jouw buren te laten zien dat je een bedrijf of merk dat ons heeft betaald om zijn advertenties, aanbiedingen of andere gesponsorde content te laten zien op Nextdoor hebt geliked, hebt aanbevolen of erop hebt gereageerd. We kunnen van tijd tot tijd deze likes, reacties of aanbevelingen en andere interacties ook posten en reposten, samen met jouw naam en profielfoto, in andere onderdelen van de diensten.”

De brief is een dubieuze truc van Nextdoor

De personen die genoemd worden onderaan de brief, blijken vaak van niks te weten en zelfs in veel gevallen niet eens van het bestaan van de Nextdoor App. Het blijkt slechts een listige truc, verpakt als persoonlijke uitnodigingsbrief die door Nextdoor zelf is verstuurd. Bij de politie zijn inmiddels al meerdere aangiftes gedaan vanwege identiteitsfraude. Volgens Nextdoor hebben deelnemers zelf aangeven dat zij een uitnodiging wilden versturen en hebben daarmee dus toestemming gegeven.

Volgens De Consumentenbond worden mogelijk Europese privacywetten overtreden. Het bedrijf is namelijk in de Verenigde Staten gevestigd en hoeft daarom dus niet aan Europese privacywetgeving te voldoen. Alle vergaarde informatie kan worden gebruikt in Amerika en elders.

De politie en de Consumentenbond adviseren mensen alert te zijn bij het downloaden van de app en de algemene voorwaarden te allen tijde vooraf goed door te nemen.

Nextdoor kan zeker nuttig zijn, maar wees altijd kritisch als het gaat om het delen van persoonsgegevens.

Bronnen: Radar, Consumentenbond

Lees ook:

Het nieuws van rheden.nieuws.nl gemakkelijk volgen? Like dan ook onze Facebookpagina, volg ons op Twitter of LinkedIn en Instagram of krijg gratis onze dagelijkse of wekelijkse nieuwsbrief.

Nextdoor

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden