Start Operatie Steenbreek in Rheden

RHEDEN/VELP – Na het grote succes van Operatie Steenbreek dat de gemeente Rheden behaald heeft in Velp, wordt nu ook met Operatie Steenbreek gestart in het dorp Rheden. In Velp werden gedurende 4 maanden maar liefst op 90 plekken tegels ingeruild tegen tuinaarde, planten en infiltratiebuizen.

Op een startbijeenkomst in het Dorpshuis van Rheden konden aanwezigen informatie krijgen en vragen stellen aan de aanwezige medewerkers van de gemeente.

Nadat de ook aanwezige wethouder Dorus Klomberg iedereen welkom had geheten werd er door hem terug gekeken naar het succes van de actie in Velp en de samenwerking tussen alle betrokkenen partijen daar. In Velp hebben 100 bewoners mee gedaan aan de actie en is maar liefst 1700 m2 aan bestrating weggehaald, is 600 m2 aan groene daken aangelegd en 700 m2 dak afgekoppeld van het riool.

“We willen deze actie graag voortzetten maar nu in Rheden.” Er hebben zich al 4 proefbewoners aangemeld om mee te doen met Operatie Steenbreek. Tweede en derde jaars leerlingen van de hoveniersopleiding van het Aeres MBO gaan de tuinen van de 4 bewoners van Rheden vergroenen. Zij gaan met de bewoners wat de wensen zijn en deze uitwerken tot een ontwerp. Voor de leerlingen is het een tuinontwerp en -aanleg wedstrijd.

Een docent van de hoveniersopleiding liet met een presentatie de resultaten zien van Operatie Steenbreek in Velp. Wat de verschillen waren voor en na en wat het resultaat is als je kijkt naar wateropvang en warmte, dit alleen door het weghalen van verharding en het aanbrengen van beplanting.

Op 25 september wordt er een schetsontwerp gepresenteerd van de tuinen, dat in samenspraak met de proefbewoners is gemaakt. Daarna zal uiteindelijk het definitieve ontwerp bekend worden gemaakt. De aanleg van de tuinen zal vanaf 13 november plaats vinden in overleg met de bewoners.

Klik op de bovenste foto voor meer foto’s.

Operatie Steenbreek: Stenen eruit, groen erin!

Operatie Steenbreek is van origine een landelijke campagne die groene tuinen wil bevorderen. Gemeente Rheden heeft deze actie overgenomen en maakt nu in het dorp Rheden een start met deze actie. Ook in het dorp Rheden is er namelijk sprake van veel te veel verharding en bestrating in tuinen.

Overigens kunnen alle bewoners van de gehele gemeente Rheden een aanvraag indienen om hieraan mee te doen. Bewoners dienen zelf de stenen uit hun tuin te halen en de gemeente voert ze af. In ruil daarvoor krijgen zij gratis planten en goede grond om hun tuin te vergroenen.

Het nieuws van rheden.nieuws.nl gemakkelijk volgen? Like dan ook onze Facebookpagina, volg ons op Twitter of LinkedIn en Instagramof krijg gratis onze dagelijkse of wekelijkse nieuwsbrief.

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden