Duo Strobel – Roels met “Clara Schumann und Freunde” in de Oude Jan te Velp

Foto: rheden.nieuws.nl, Theo Jansen

VELP – Op 13 september 1819 werd ze geboren en daarom viert Velp de 200ste verjaardag van Clara Schumann met een speciaal verjaardagsconcert op zondag 15 september om 15:30 uur in De Oude Jan.

‘Haar muziek doet denken aan Chopin en Mendelssohn, maar tegelijkertijd heeft ze een sterke eigen stem die klinkt als die van niemand anders’, schreef een recensent over de composities van Clara Schumann. Onder de titel ‘Clara Schumann und Freunde’ zullen niet alleen muziekstukken van Clara worden uitgevoerd, maar ook composities voor piano en viool van haar man Robert en van haar beste vrienden.

Het programma bestaat uit vioolsonates, of voor viool en piano gearrangeerde muziekstukken van  Mendelssohn, Joseph Joachim, Brahms, Robert Schumann en van Clara Schumann zelf natuurlijk. Kristien Roels, (viool) en Boguslaw Jan Strobel, (piano).

De uitvoerenden wonen allebei in Duitsland, waar pianist Boguslaw Jan Strobelwerkzaam is aan de Robert Schumann Hochschule in Düsseldorf. De in Polen geboren Strobel studeerde onder andere aan de Musikakademie in Warschau. In 1979 werd hij benoemd tot docent en later tot professor aan voornoemd conservatorium in Düsseldorf. Tussendoor trad hij over de hele wereld op als concertpianist. Strobel is initiatiefnemer en artistiek leider van diverse culturele projecten in de regio Niederrhein. Zo ook van de ‘Internationaler Musiksommer Campus Cleve’ waaruit onder meer het Internationale Euregio pianofestival is ontstaan. Afgelopen zomer werd de Oude Jan in Velp weer uitverkoren om daaraan medewerking te verlenen en traden hier zes jonge, hoogbegaafde pianotalenten op, waaronder Strobels dochter Clara.

Deze Clara is ook de dochter van de violiste die op 15 september komt optreden. Want sinds 1995 vormen de Belgische violiste Kristien Roels en Boguslaw Strobel niet alleen een muzikaal ensemble, maar zijn ze ook romantisch aan elkaar verbonden. Kristien Roels studeerde eerst in Leuven en vervolgens aan de conservatoria van Antwerpen en Gent, waar zij eerste prijzen viool, kamermuziek en harmonie behaalde. In Maastricht rondde ze haar opleiding af.  Ze volgde masterclasses bij onder andere de Nederlandse violisten Herman Krebbers en Theo Olof. Als violiste in het ‘Goeyvaerts String Trio’ ontving ze de Cultuurprijs van de stad Sint-Niklaas in België. En in 2015 won ze met hetzelfde trio een Edison Klassiek.

Volgende concert: zondag 20 oktober 2019, 15.30 uur. Dan treden Merle (harp) en Sarah van der Lijke (fluit) op.

  • Toegang: €12 per concert;
  • Vrienden van de Oude Jan betalen: €10;
  • Bezitters van een Gelrepas of CJP en jongeren tot 18 jaar: €5;
  • Kinderen gratis.
  • Voorverkoop bij boekhandel Jansen & De Feijter, Emmastraat 6, Velp.
  • Kaartverkoop vanaf 15.00 uur in de Oude Jan.
  • Plaatsen uit de voorverkoop worden tot 15.15 uur gereserveerd. Vanaf 15.15 uur geldt voor alle bezoekers volgorde van binnenkomst in de kerk totdat alle zitplaatsen bezet zijn.

Het nieuws van rheden.nieuws.nl gemakkelijk volgen? Like dan ook onze Facebookpagina, volg ons op Twitter of LinkedIn en Instagram of krijg gratis onze dagelijkse of wekelijkse nieuwsbrief.

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden