Koninklijke erepenning voor Velpsche Woudloopers

VELP – Op zaterdag 28 september om circa 17.00 uur heeft burgemeester Carol van Eert een Koninklijke Erepenning uitgereikt aan het bestuur van de ‘Scoutinggroep De Velpsche Woudloopers en de Olmen’. De uitreiking vond plaats tijdens het familieweekend ter gelegenheid van het 100-jarig bestaan in het clubhuis aan de Beekhuizenseweg 73a in Velp.

De ‘Scoutinggroep De Velpsche Woudloopers en de Olmen’ is opgericht op 1 januari 1919 en behoort tot de oudste Scoutinggroepen van Nederland, ooit bekend geworden onder de naam Padvinderij. Ze is met haar 100 jarig bestaan de oudste openbare groep van Velp. Door de jaren heen heeft de vereniging zich enorm ontwikkeld op het gebied van leden: van ongeveer 50 leden aan het begin van deze eeuw tot 98 vandaag de dag.

Samenwerkingsverband

Halverwege de jaren ’70 hadden de Velpsche Woudloopers (jongensgroep) en De Olmen (meisjesgroep) een informeel samenwerkingsverband dat tot uiting kwam in het doen van gezamenlijke activiteiten, het uitlenen van elkaars materiaal en het maken van een groepsblad: voor die tijd een unieke samenwerking. In de jaren ’90 is het uiteindelijk tot een fusie gekomen.

Jubileumfestiviteiten

In dit jubileumjaar zijn diverse festiviteiten over het jaar verspreid georganiseerd. Zo is er in mei een reünie gehouden met oud-leden, in juni een weekendkamp en in september hebben 100 leden en oud-leden meegelopen met de Airborne wandeltocht in Oosterbeek: met meer dan 50 groepsprijzen in de prijzenkast bijna een historische verplichting.

Betrokken bij evenementen

De groep is al tientallen jaren betrokken bij de Aubade en andere evenementen ter gelegenheid van Koninginnedag en later Koningsdag, zoals het Koningsschieten en de organisatie van de Koningsmarkt. Ook tijdens de jaarlijkse 4 mei herdenkingen in Velp en Rozendaal en vieringen van de Bevrijding zijn de scouts betrokken bij de organisatie. De Velpsche Woudloopers en de Olmen hebben 5 jaar geleden het monument aan de Pinkenbergseweg, dat herinnert aan de gevallenen in WOII, geadopteerd om zo de jeugd actief te blijven herinneren aan de oorlog en de gebeurtenissen dicht bij huis. De scouts onderhouden het monument, wat veel betekent voor de nabestaanden. Daarnaast helpt de vereniging al jaren mee met de organisatie en realisatie van het hardloopevenement de Posbankloop.

Koninklijke Erepenning

De Koninklijke Erepenning is een ereteken dat kan worden verleend aan verenigingen, stichtingen of instellingen dan wel aan sportverenigingen. Het symboliseert het respect en de waardering die de Koning heeft voor bijzondere verdiensten van de ontvanger. De Erepenning wordt slechts verleend ter gelegenheid van de viering van het 50-jarig bestaan of een volgend meervoud van 25 jaar van de vereniging of instelling.

Klik op de bovenste foto voor meer foto’s.

Het nieuws van rheden.nieuws.nl gemakkelijk volgen? Like dan ook onze Facebookpagina, volg ons op Twitter of LinkedIn en Instagram of krijg gratis onze dagelijkse of wekelijkse nieuwsbrief.

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden