De Nieuwe Ruimte reeks: Rob van Oosten

Foto: Sebastiaan Torenhof

COLUMN – Wie enigszins bekend is in Velp kent natuurlijk wel de oude bibliotheek aan de parkeerplaats van Den Heuvel. Het pand waarin de oude bibliotheek gevestigd was, is in bezit van de gemeente Rheden die er in recente jaren een kantoor vestigde. Maar sinds mei 2018 is het echter de expositie en podium ruimte van De Nieuwe Ruimte, een collectief van professionele Rhedense kunstenaars.

“We hebben ons officieel als stichting laten inschrijven in mei 2018,” vertelt bestuurslid, en zelf ook kunstenaar, Rob van Oosten. “Dit is vrijwillig door Notaris Mw. Kroon gedaan. Met het doel om Rhedense kunstenaars beter te verenigen en presenteren.” Dat hier een grote behoefte aan was bleek wel toen zich bijna direct 90 kunstenaars zich inschreven.

Rob van Oosten legt uit dat ze het pand in bruikleen hebben van de gemeente. “De wethouder van Cultuur en de desbetreffende ambtenaren zijn ons zeer goed gezind. Wij hebben dit in bruikleen op een zeer royale manier en daar zijn we de gemeente erg dankbaar voor. Daarom richten we ons ook naar buiten.” Van Oosten legt uit dat de Nieuwe Ruimte het sociale domein veel meer wil gaan bedienen en dat dit al begon bij de aankleding van het pand. “We wilden dat voor de directe omwonenden dit pand niet meer het donkere gat zou zijn dat het was.” Het bestuur wil dat de locatie gaat leven, en werkt hier hard aan met wisselende tentoonstellingen, een ‘kunstenaar van de maand’, etalage’s en lockerkunst. Maar daarnaast is het bestuur zich terdege bewust van de sociale functie die De Nieuwe Ruimte vervult. “We blijven altijd het Rhedense bedienen, dat is ons doel. We zullen steeds meer naar buiten gaan en het sociale domein nog veel meer gaan bedienen.”

Maar ondanks alle goodwill van de gemeente, en de positieve reacties van omwonenden en bezoekers, is de toekomst onzeker. Het pand is dan wel in bruikleen maar is al die tijd wél te koop blijven staan. “We willen natuurlijk hier blijven zitten,” zegt Van Oosten, “maar we snappen heel goed dat de gemeente van dit ontroerend goed af wil. We hebben dus wel het zwaard van Damocles boven ons hoofd hangen. Maar we zijn wel bezig met een spaarpotje, want we besparen geld op huur en elektriciteitskosten, dit vanwege de grote sympathie die de gemeente voor ons heeft.”

(Tekst gaat verder onder de foto)

De Nieuwe Ruimte Reeks - Rob van Oosten1 - Sebastiaan Torenhof

Rob van Oosten verzekert echter dat De Nieuwe Ruimte zal blijven bestaan, en dat het er alles aan zal doen om onze gemeente deze creatieve broedplaats te laten behouden, wat de toekomst ook mag brengen.

Momenteel kunnen bezoekers nog genieten van de expositie ‘Plekken van Plezier’, die aansloot bij de Open Monumentendag van dit jaar. Hierbij aansluitend zal Gerrit van Middelkoop, van de Dingenfabriek Velp, op zes en dertien oktober de lezing ‘Plekken van Weleer’ geven.

De volgende expositie zal geopend worden op 20 oktober, het thema zal aansluiten bij de  landelijke manifestatie ‘Grafiek Panta Rhei’. Waarbij de bezoeker ook weer een hoop activiteiten en lezingen kan verwachten.

Daarna zal De Nieuwe Ruimte omgetoverd worden tot een Salon, een kunstwinkel, waarvoor alle ingeschreven kunstenaars hun werk kunnen aanleveren. Deze zal, wederom feestelijk, worden geopend op 1 december.

Het moge duidelijk zijn dat De Nieuwe Ruimte een actieve plaats in onze gemeente inneemt en dit zeker wil blijven doen, en ook zal blijven doen ongeacht de locatie vanwaar dit gebeurd. Toch kunnen we hopen dat het pand aan Den Heuvel nog lang tot hun beschikking zal staan en er nog lang exposities, workshops en lezingen te zien zullen zijn.

De komende tijd kunt u hier met grote regelmaat artikelen lezen waarin één van de kunstenaars of activiteiten van De Nieuwe Ruimte uitgelicht zullen worden. Klik hier voor het eerste artikel uit deze reeks, een interview met kunstenaar, Leon Tebbe:

Bijschrift bij de foto’s:

  • Rob van Oosten te midden werken van de huidige tentoonstelling ‘Plekken van Plezier’.
  • Oude koelkast die als whiteboard dient, met de overvolle planning van eind 2019 – begin 2020.

De Nieuwe Ruimte Reeks - Rob van Oosten2 - Sebastiaan Torenhof

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen