De Nieuwe Ruimte reeks: Adriaan van Esveld

Foto: rheden.nieuws.nl

VELP – Velpse kunstenaar Adriaan van Esveld staat momenteel in de spotlight bij De Nieuwe Ruimte aan Den Heuvel in Velp. In het oude pand van de bibliotheek is nog tot en met 13 oktober de expositie ‘Plekken van Plezier’ te bewonderen. Een expositie waar de werken van Adriaan van Esveld perfect op aansluiten, tenzij je niet van zonnige, ontspannen, Zuid-Europese locaties houdt.

Van Esveld woont al dertig jaar in Velp, maar zijn schilderijen laten plekken zien die iets verder van huis liggen. Portugal, Frankrijk en Italië staan centraal in de getoonde werken van de kunstenaar, die zijn passie niet alleen vindt in het schilderen, maar ook in het zelf maken van de perfecte kleuren.

(Tekst gaat verder onder de foto)

Adriaan Esveld

Van Esveld maakt namelijk al zijn materialen zelf, zoals de grote meesters dat vroeger ook deden, met passie legt hij uit: “ik werk zoals ze vroeger ook deden, je hebt Ei tempera, met eiwit of geel, en daar voeg je gebleekte lijnolie aan toe, samen met bijvoorbeeld damarvernis of Venetiaans terpentijn, allemaal mooie namen.” Hij legt uit hoe bepaalde rode aarde kleuren door verhitting steeds donkerder worden en hoe deze technieken al door de oude Egyptenaren werden gebruikt. Het maken van eigen verf heeft als groot voordeel dat je als schilder nooit zonder komt te zitten en alle kleuren heel innig leert kennen. “Achteraf ben ik heel blij dat ik me deze technieken eigen ben gaan maken,” benadrukt Van Esveld, “omdat de weg ernaartoe al een ontdekking op zich was.”

Ook maakt Adriaan van Esveld zijn doeken zelf, “als ik op vakantie ga dan heb ik een koker bij me met daarin geprepareerde doeken, gemaakt met een caseïneachtige stof en een natuurlijke lijm.” Waarvan de voordelen zijn, zo verduidelijkt hij, dat deze over 50 jaar nog als nieuw en bruikbaar zullen zijn en hij een heleboel doeken kan meenemen, doeken die hij pas op locatie op een bord bevestigd.

(Tekst gaat verder onder de foto)

Adriaan Esveld

Naast deze doeken zijn er ook twee van Ven Esvelds andere werken te zien, uit het hoofd geschilderde situaties tussen mensen. Gesprekken of handelingen die nooit hebben plaatsgevonden maar zo uit het leven gegrepen lijken te zijn.

Of het de doeken zijn, de gebruikte verf, of het oog van de schilder, dat is moeilijk te zeggen, maar dat de werken van Adriaan van Esveld een serene sfeer overbrengen dat valt niet te ontkennen. De maar liefst 23 werken die momenteel in De Nieuwe Ruimte zijn te zien stralen een zomerse kalmte uit en vragen de toeschouwer bijna om in het doek te stappen en te genieten van de rust en schoonheid van deze Plekken van Plezier.

Benieuwd geworden naar de werken van Adriaan van Esveld? De Nieuwe Ruimte is elk zaterdag en zondag geopend van 12:00 – 17:00 uur. De werken zijn nog te zien tot en met 13 oktober, en ook in de aankomende expositie zal werk van Van Esveld aanwezig zijn.

Meer informatie over Adriaan van Esveld: http://www.adriaanvanesveld.nl/

Voor meer informatie over De Nieuwe Ruimte: https://www.nieuwe-ruimte.nl/

Bijschrift foto’s:

Adriaan van Esveld in De Nieuwe Ruimte, met een deel van zijn materialen.

‘Wasplaats in boomgaard’ – 1 1997 Mangualde Portugal

‘Stallen en bomen’ Quinta do Broa.

Adriaan Esveld

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden