Derde Rhedense Schooldag voor de Duurzaamheid op 11 oktober

Foto:

GEMEENTE RHEDEN – De derde Rhedense schooldag voor de duurzaamheid staat voor de deur. Eerst is Rheden gastheer van de aftrap van de landelijke Dag van de Duurzaamheid voor het Onderwijs op 10 oktober met een voorleesactie op de Rheder Enk.

Actrice Petra Laseur komt voorlezen en wordt tevens door burgemeester Carol van Eert benoemd tot 1e Klimaat Voorlees Grootouder van Nederland.

Die dag doet ook de Anne Frankschool in Ellecom mee met het nationale programma van de Schooldag van de Duurzaamheid. Vijf andere scholen doen 11 oktober mee met de Rhedense Schooldag van de Duurzaamheid, samen met tientallen vrijwilligers en lokale ondernemers en organisaties.

Wethouder Dorus Klomberg van de gemeente:

“Wij faciliteren dit jaar heel graag opnieuw de Rhedense Schooldag van de duurzaamheid. Het maakt het abstracte begrip ‘duurzaamheid’ voor de kinderen concreet en zorgt voor nieuwe energie voor de zo nodige transities. Prachtig ook om steeds te zien hoeveel mensen van buiten zich er voor inzetten.”

Operatie Steenbreek ook op het schoolplein

Drie scholen gebruiken de dag voor de aftrap van een Operatie Steenbreek: stoeptegels worden weggehaald om ruimte te maken voor groen en daarmee koelte op hete dagen. “We gaan leilindes langs het kleuterlokaal zetten, zodat het in de zomer minder warm wordt”, zegt directeur Henk van de Kaa van IKC de Holtbanck in Rheden. Ook De Lappendeken in De Steeg en de Annie M.G. Schmidtschool in Dieren gaan met kinderen, ouders en andere vrijwilligers aan de slag om hun pleinen klimaatproof te maken.

Van afval naar grondstof

Verder zijn er allerlei activiteiten rondom afval: kinderen rapen afval, sorteren het, leren wat ervan gemaakt wordt en voorkomen afval in het Repair Café, dit keer gefaciliteerd vanuit Repair Café Zutphen. Ook gaan ze naar buiten om te leren over de natuur: naar Buurttuin Zwarteweg in Rheden, naar biologische boerderij De Nieuwenburgt in Spankeren en naar het bezoekerscentrum van Natuurmonumenten.

7 Kinder Global Goals

Alle activiteiten worden door middel van filmpjes verbonden aan de zeven Kinder Global Goals: Gezond & Happy, Beter Benutten, Schone Energie, Schone Natuur, Gezonde Bron, Alles Rond en Goed met Geld.

Judy van der Lijke

Judy van der Lijke van de landelijke organisatie heeft al een aantal jaren ervaring met Schooldagen voor de duurzaamheid opgedaan. “Het is fijn te merken dat er steeds meer belangstelling voor komt. Vanuit gemeenten en vanuit scholen die zelf een Schooldag voor de duurzaamheid kunnen bestellen. De Kinder Global Goals zijn afgeleid van de Sustainable Development Goals, die door de VN zijn geformuleerd als richtinggevend naar een duurzame samenleving en waarbij de ambitie is om die in 2030 gerealiseerd te hebben. Door deze 17 werelddoelen in kindertaal te vertalen en te koppelen aan activiteiten, maken we ze tastbaar en haalbaar voor de volgende generatie.”

Tjitske Ypma

Lokaal projectleider Tjitske Ypma is enthousiast over de medewerking van vele partijen. “Het is ontroerend om te merken hoeveel energie er los komt als mensen het gevoel hebben écht een steentje te kunnen bijdragen. Zo zijn er 32 4 havo leerlingen van het Arentheem college die meehelpen, diverse workshopleiders van organisaties en bedrijven en een tiental bevlogen vrijwilligers. Samen maken we er een fantastische dag van!”

Kijk voor meer informatie ook op: https://schooldagvandeduurzaamheid.nl/.

Het nieuws van rheden.nieuws.nl gemakkelijk volgen? Like dan ook onze Facebookpagina, volg ons op Twitter of LinkedIn en Instagram of krijg gratis onze dagelijkse of wekelijkse nieuwsbrief.

 

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden