Tentoonstelling “Verdwenen in Rheden” van start in Dorpshuis Rheden

RHEDEN – In het kader van het 65-jarig bestaan van de Oudheidkundige Kring Rheden-Rozendaal (OKRR) wordt in het weekend van 11 tot en met 13 oktober stilgestaan bij de geschiedenis van het dorp Rheden en omgeving. Vrijdag 11 oktober opende Gerrit Oosterink  samen met wethouder Gea Hofstede de tentoonstelling in het Dorpshuis in Rheden.

Vrijdagavond 11 oktober werden alle belangstellenden in het Dorpshuis aan het Mr. B. van Leeuwenplein ontvangen met een kop koffie of thee, waarna om 20.00 uur de voorzitter Jan Jansen van de Oudheidkundige Kring Rheden-Rozendaal iedereen hartelijk welkom heette. En in het bijzonder wethouder Gea Hofstede van de gemeente Rheden. Na een korte introductie gaf hij het woord aan Gerrit Oosterink, deze toonde een diavoorstelling bij zijn lezing over “Verdwenen in Rheden“ de geschiedenis vanaf rond 1600 tot heden in een notendop. De verdwenen boerderijen en landerijen op de Gasthuisbouwing en in Worth-Rheden, de afsplitsing van Rhederlaag bij de aanleg van de A348, de sloop van het veerhuis. Dit alles voor nieuwbouw van woningen in het dorp Rheden.

Opening

Hierna gaf de voorzitter Jan Jansen als dank voor haar komst Gea Hofstede een boekje over Rheden, en vroeg haar om samen met Gerrit Oosterink de tentoonstelling officieel te openen. Waarna alle aanwezigen de 50 tal afbeeldingen uit vervlogen jaren uit Rheden konden bewonderen. Ook waren er vele foto albums te bekijken. En kwamen de verhalen los bij vele herinneringen, maar ook vragen waar was dit ook alweer? De meeste konden beantwoord worden door Gerrit. De belangstelling deze avond was groot een kleine 60 mensen waren aanwezig.

Tentoonstelling en dorpswandeling

De tentoonstelling is zaterdag 12 oktober tussen 13.00 tot 17.00 uur en zondag 12.00 tot 17.00 uur nog te bezoeken, tevens is er zondag een dorpswandeling van circa 1 uur door de Groenestraat in Rheden met als gids Mechteld Kranenburg, een rasechte vertelster. Zij is geboren in de Groenestraat en zal tijdens de wandeling vertellen over de ins en outs van de voormalige bewoners en de winkels in de “Hoofdstraat“ van het dorp Rheden.

Programma:

  • Zaterdag 12 oktober 13.00 – 17.00 uur Tentoonstelling met extra thema presentaties (film en ppt)
  • Zondag 13 oktober 12.00-17.00 uur Tentoonstelling met extra thema presentaties (film en ppt)
  • Zondag 13 oktober 13.00 uur Dorpswandeling door de Groenestraat over “Heden en verdwenen in Rheden” door Mechteld Kranenburg. Start bij Dorpshuis. Deelname leden OKRR gratis, niet-leden € 2,50,

Klik op de bovenste foto voor meer foto’s.

Het nieuws van rheden.nieuws.nl gemakkelijk volgen? Like dan ook onze Facebookpagina, volg ons op Twitter of LinkedIn en Instagram of krijg gratis onze dagelijkse of wekelijkse nieuwsbrief.

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden