De Nieuwe Ruimte Reeks: Cor Stoel

Foto: Sebastiaan Torenhof

VELP – Nieuwe Ruimte in Velp geeft professionele kunstenaars uit gemeente Rheden en omstreken de kans hun werk aan de wereld te laten zien, een van deze kunstenaars is de 82-jarige Cor Stoel.

Cor Stoel loopt al heel wat jaar mee in de wereld van de beeldende kunst. Ze begon haar opleiding in de 50-er jaren op de Gerrit Rietveld Academie, dat toen nog de naam Instituut voor Kunstnijverheidsonderwijs droeg. “Dat was toen allemaal erg primitief,” vertelt ze, “het was niet lang na de oorlog en er was niet veel materiaal beschikbaar.” Toch bood de opleiding haar studenten in het eerste jaar een heel divers programma aan, variërend van kunst, muziek, toneel en zelfs mime. Later kwam daar ook schilderen bij, maar alleen met plakkaatverf, omdat meer niet voorhanden was.

(Tekst gaat verder onder de foto)

Cor Stoel

Stoel vervolgde haar opleiding aan de Academie voor Beeldende Kunst, in de avonduren, waarnaast ze overdag werkte in een Uitgeverij in Amsterdam, waarbij haar ervaring met grafiek goed van pas kwam. Ze trouwde, woonde onder andere in Wiesbaden, om uiteindelijk toch weer in Nederland neer te strijken. Er kwamen kinderen maar ook de kunst bleef altijd een prominente plek in het leven van deze creatieve vrouw innemen. Thuis had ze een atelier met een etspers, maar dit bleek geen goede combinatie te zijn met kinderen.

Naast al haar andere werk, waaronder schrijven en dichten,  heeft Cor Stoel ook lange tijd met textiel gewerkt. “Dit begon”,  legt ze uit, “toen ik van mijn schoonmoeder stukjes kant kreeg, daar ben ik oude vrouwen van gaan maken. Dat vond ik wel passend, oude kant en oude vrouwen. Ik heb daar een hele reeks van gemaakt.” Op een gegeven moment trok ze de stoute schoenen aan en heeft contact gezocht met een galerie, waar haar werk uiteindelijk is tentoongesteld, en verkocht.

(Tekst gaat verder onder de foto)

Cor Stoel

Tijdens een latere expositie in het Nijmeegs Museum, werden ook haar tekeningetjes opgemerkt. Kleine krabbetjes met enkele zwarte lijnen die allerlei onderwerpen lieten zien. “Ik maakte deze tekeningetjes altijd al maar gooide ze altijd weg. Als ik een lade vol had kieperde ik het om in de vuilnisbak.” Maar daar kwam verandering in en tot op de dag van vandaag maakt Cor Stoel deze tekeningetjes, en blijven ze nu wél goed bewaard. Enkele hebben er al in Nieuwe Ruimte gehangen en ook in de toekomst kunnen bezoekers ze hier aanschouwen. Bij de aankomende Grafiek Tentoonstelling zal echter ander werk van Stoel te bewonderen zijn, werk dat beter bij die expositie past.

Dat creativiteit de dame in haar bloed zit mogen duidelijk zijn. “Het is iets dan moet gebeuren,” zegt ze, “misschien is dat in het licht van alles niet zo belangrijk, en zal niemand een traan laten als ik geen tekeningetjes meer maak. Niemand, behalve ik! Zonder kunst zou ik niet kunnen leven.”

Informatie

Tekst bij foto’s.

  • Foto 1: Cor Stoel met haar tekening ‘Snijden’.
  • Foto 2: ‘Leuk je te zien’ – Cor Stoel

Het nieuws van rheden.nieuws.nl gemakkelijk volgen? Like dan ook onze Facebookpagina, volg ons op Twitter of LinkedIn en Instagram of krijg gratis onze dagelijkse of wekelijkse nieuwsbrief.

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden