Lezing over en wandeling naar Teerosen op de Zijpenberg

Foto: Gelders Archief

VELP – Luchtoorlog specialist en GBG battlefield-tourgids Willem Kleijn geeft op 31 oktober om 10.00 uur een lezing in het pop-up Museum Rheden in Oorlogstijd aan de Hoofdstraat 75 in Velp. 

Lezing en wandeling

De lezing gaat over het Y-peilsysteem van de Luftwaffe tijdens de jaren 1941-1944 en hij neemt deelnemers die dat willen aansluitend mee naar de locatie van Teerose 2 bij de Zypenberg, gelegen aan de zuidzijde van de Brandtoren op het Rozendaalseveld.

Stille getuigen

Op de Galgenberg bij Terlet, nabij de Zijpenberg en Possenberg op de heuvels van de Veluwezoom, zijn in het bos nog de merkwaardige betonnen fundamenten te vinden; de stille getuigen van de grootste luchtslag uit de wereldgeschiedenis. Deze woedde van 1940 tot 1945 boven ons land en heeft tienduizenden vliegers en honderdduizenden burgers in West- Europa het leven gekost. 

Peiltorens

De fundamenten nabij de brandtoren zijn restanten van 15 meter hoge houten peiltorens van de Luftwaffe die zowel bij Terlet als de Zijpenberg stonden: vijf per stelling. Deze stellingen worden aangeduid met de codenaam ‘Teerosen’ 1 en 2 , met de T van Terlet.

Wandeling

De wandeling (max 25 personen) begint om 14.00 uur bij de Parkeerplaats bij de Brandtoren en is niet geschikt voor personen die slecht ter been zijn. Goed schoeisel is noodzakelijk. Bezoek aan de lezing in Museum Rheden in Oorlogstijd aan de Hoofdstraat 75 in Velp kost € 5,- en deelname aan de lezing en de excursie € 10,-. 

Aanmelden voor de excursie is noodzakelijk en kan op: [email protected] of bij Boekhandel Jansen & de Feijter aan de Emmastraat 6 in Velp. 

(Foto: De Ingang van peilstation Teerose II op het Rozendaalse Zand – Gelders Archief)

Kijk voor meer informatie ook op: www.facebook.com/rhedeninoorlogstijd.

Lees ook: https://rheden.nieuws.nl/column/97222/teerose-van-het-verleden-naar-het-heden-in-de-gemeente-rheden/.

Het nieuws van rheden.nieuws.nl gemakkelijk volgen? Like dan ook onze Facebookpagina, volg ons op Twitter of LinkedIn en Instagram of krijg gratis onze dagelijkse of wekelijkse nieuwsbrief.

 

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden