De Nieuwe Ruimte Reeks: Edwim Peters

Foto: Sebastiaan Torenhof

VELP – Momenteel is de expositie Grafiek te zien in Nieuwe Ruimte aan Den Heuvel in Velp. Een van de kunstenaars wiens werk hier deel van uit maakt is Edwim Peters, onderdeel van TraFiek Arnhem, een initiatief van verschillende grafiek kunstenaars. We spraken Peters tussen zijn werken in Nieuwe Ruimte.

“TraFiek is een kunstenaarsinitiatief,” legt Edwim Peters uit, “dat in 2016 is begonnen. We hebben allemaal een atelier in het gebouw De Transformatie aan de Van Oldenbarneveldtstraat in Arnhem.” Een plek waar aanvankelijk zes kunstenaars hun atelier hadden, maar inmiddels bestaat de groep uit elf leden. Mensen die allemaal, in meer of mindere mate, met grafiek bezig zijn. “We zitten allemaal in hetzelfde gebouw,” vertelt hij, “we beïnvloeden elkaar niet, maar je kan wel over je werk praten, en dat is heel fijn.”

(Tekst gaat verder onder de foto)

Edwim Peters

Dit is echter niet waar zijn carrière begon. “Ik ben theatermaker, ik speel voorstellingen,” vertelt hij, “producties op maat voor bedrijven, dat is wat ik hoofdzakelijk doe als ZZP-er. Eind jaren ’90 heb ik een voorstelling gemaakt waarbij ik zelf mijn eigen posters en affiches heb gemaakt, en toen was het makkelijk om even snel een houtsnede te maken.”

Makkelijk voor Edwim misschien, maar niet iets wat een ieder zomaar doet. “Nee,” lacht hij, “ik heb de kunstacademie gedaan en de Vakschool Schoonhoven, dus het was niet zo’n grote stap voor mij om dat eens uit te proberen. En dat is door de jaren heen een eigen leven gaan leiden.”

Met als gevolg dat Peters momenteel in nagenoeg gelijke maten werkt als theatermaker en als beeldend kunstenaar. Zijn houtsnedes laten over het algemeen monumentale gebouwen en stadsbeelden zien. “Vooral Arnhemse Stadsbeelden,” benadrukt Peters, “dat is waar ik woon en daar ben ik ook mee bekend.” En daarnaast maakt hij houtsnedes uit zijn jeugd, zo hangt in Nieuwe Ruimte het werk ‘Schuttersbergplein’, het huis waar Peters in opgroeide.

(Tekst gaat verder onder de foto)

Edwim Peters

 

De werken, in zwart/wit, hebben iets tijdloos en hoewel deze niet het detail van een foto hebben zijn de plekken wel direct herkenbaar en brengen meer karakter over dan een foto zou kunnen doen. De gebouwen lijken hun verhaal, via de houtsnede, aan de toeschouwer te willen vertellen. “Ik maak deze prenten, “ zegt Peters, “omdat ik het verlangen heb een object te portreteren. Het is alsof je in steen bijtelt en de tijd even stil zet.”

Maar wat in nu leuker om te doen, werken aan een houtsnede of op het podium staan met een voorstelling? Hier hoeft Peters niet lang over na te denken, “Het ene is met mensen en het ander doe ik alleen. Het is allebei fantastisch! Ik ben heel blij dat ik beide heb.”

Benieuwd geworden naar het werk van Edwim en naar de verhalen erachter? U heeft op zondag 3 november om 14:00 uur de kans hem hier alles over te vragen tijdens een lezing die hij geeft in Nieuwe Ruimte. De lezing zal om 15:00 gevolgd worden door een Spindruk Workshop.

Informatie

Bijschrift bij de foto’s:

  • Foto boven:    Edwim naast zijn werk ‘Schuttersbergplein’.
  • Foto midden:  ‘Groeten uit Arnhem / melden bij de havenmeester’
  • Foto onder:     ‘Apeldoornseweg’

Edwim Peters

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden