De Nieuwe Ruimte Reeks: Aref Damee

Foto: Sebastiaan Torenhof

VELP – De kunstenaars van kunstcollectief Nieuwe Ruimte, gevestigd aan Den Heuvel in Velp, wonen hoofdzakelijk in de gemeentes Rheden en Arnhem. Toch zijn hun wortels ver verspreid. Zeker in het geval van Aref Damee, waarvan drie werken momenteel in Nieuwe Ruimte hangen. Deze kunstenaar is namelijk afkomstig uit Afghanistan.

In zijn tienerjaren verliet Aref zijn moederland om aan een presigieuze kunstacademie in Sint-Petersburg te gaan studeren. Na het behalen en afsluiten hiervan bleek het land dat hij achterliet echter een verandering van regime te hebben doorgemaakt en was het land niet langer veilig. Aref moest het leger in, maar werd niet uitgezonden naar het front omdat hij, als kunstenaar, een soort beschermde status had binnen het leger. Dit zou zijn redding kunnen zijn geweest.

(Tekst gaat verder onder de foto)

Toch werd de situatie niet langer houdbaar voor Aref en zijn familie en moesten ze het land uit vluchten. Zo kwamen ze in Nederland terecht, waar Aref aanvankelijk op straat tekende om aan geld te komen. Geld dat hij ook weer investeerde in verf en doeken. En dat allemaal terwijl hij de Nederlandse taal nog niet sprak.

Na enige tijd begon Aref Damee aan de kunstacademie in Amsterdam, waar hij leerde dat een mens nooit uitgeleerd is en dat er nog genoeg te leren was. “Ik was altijd leergierig, ging altijd dingen vragen,” legt hij uit.

Tegenwoordig gebruikt hij zijn eigen ervaringen en achtergrond om lotgenoten te helpen, zo werkt hij in Arnhem met Afghaanse vluchtelingen, die net als hijzelf de kunst gebruiken als uitlaatklep. Want de verschrikkelijke dingen die hij, en andere met hem, hebben gezien komen bijna vanzelf naar voren in het werk.

(Tekst gaat verder onder de foto)

“Je schildert altijd wat je hebt gezien en meegemaakt, “ vertelde Aref, “maar ze vonden het hier altijd wel een beetje duister, ‘je schildert altijd van die enge dingen’.” Ook de werken die in De Nieuwe Ruimte hangen laten pijn en verdriet zien, dit zijn echter werken van enkele jaren geleden, en zijn zeker anders dan de huidige schilderijen van Aref.

“Ik probeer zo veel mogelijk dat gevoel even weg te gooien,” vertelt hij, “de laatste tijd probeer ik niet zo veel naar het journaal of Facebook te kijken, er gebeurd zo veel.” Hij legt uit dat veel van zijn werk bloederig en duister was, en dat dat soort beelden zijn al genoeg zijn op televisie, Social Media en in de krant. “Dat wil ik even niet meer in beeld brengen, “ zegt hij overdenkend, “even wat anders, even de goede kant van het leven laten zien, dat de wereld mooier is dan alleen maar oorlog. Die lelijke kant wil ik even achter me laten.”

Informatie

 

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden