Gladheidsbestrijding binnen gemeente Rheden: Wat kunt u verwachten?

Foto: gemeente Rheden

GEMEENTE RHEDEN – De winterse dagen zijn weer aangebroken en inmiddels hebben we de eerste nachtvorst al weer achter de rug, 25 medewerkers van gemeente Rheden zullen de komende maanden paraat staan om de gladheid op de hoofdwegen te bestrijden.

In de periode van november tot april staan ze 7 dagen per week, 24 uur per dag paraat om deze wegen veilig en begaanbaar te houden.

Voor het bestrijden van ijzel of sneeuw werken zij met 4 strooischema’s. Ieder gebied heeft een eigen strooiwagen tot de beschikking. Eerst strooien zij op hoofdwegen en busroutes, daarna op de ontsluitingswegen van woonwijken. Ook op fietspaden strooien of vegen de 25 paraat staande medewerkers van gemeente Rheden zo goed mogelijk. Rondom belangrijke locaties als winkelgebieden, verzorgingshuizen, bushaltes, brievenbussen, oversteekplaatsen en scholen maken zij handmatig, ook nog eens de stoepen sneeuwvrij.

Wanneer wordt er gestrooid?

De medewerkers van de gladheidsbestrijding bepalen wanneer er wordt gestrooid. Ze kijken regelmatig buiten als er gladheid wordt verwacht. Via Meteo-consult houden ze het actuele weerbeeld en weersverwachting in de gaten. Normaal gesproken wordt er gestrooid als het al glad begint te worden. Een strooiroute duurt ongeveer 3 uur. Houdt er daarom rekening mee dat er niet direct overal zout ligt en het nog glad kan zijn op de wegen. Bij uitzondering strooien de medewerkers voortijdig (preventief), dit gebeurt in de regel als er sneeuw verwacht wordt.

Bij zeer extreme weersomstandigheden kan het zijn dat er niet meteen op alle wegen gestrooid kan worden. De belangrijkste wegen krijgen dan voorrang op minder belangrijke wegen.

(Tekst gaat verder onder de foto)

Download voor meer informatie het Draaiboek Gladheidbestrijding (PDF, 170 kB).

Help mee gladheid te voorkomen

Zorg voor uw eigen veiligheid en die van uw buren. Maak en houd de stoep voor uw woning sneeuw- en ijsvrij. Het is handig om van te voren al te zorgen voor strooizout of zand. En wees altijd extra voorzichtig in het verkeer!

Afsluiting toegangswegen Posbank en Rozendaalse Veld

In de winter komt het regelmatig voor dat de toegangswegen naar de Posbank of het Rozendaalse Veld (hondenlosloopgebied) door bevriezing of sneeuw geheel of gedeeltelijk zijn afgesloten. Dit wordt altijd duidelijk met borden en wegafzettingen aangegeven. Er wordt geen zout gestrooid op deze wegen aangezien het een beschermd natuurgebied is. En door het hoogteverschil is sneeuwschuiven ook geen optie. Daardoor verdwijnt de sneeuw en ijsvorming in deze bosrijke omgeving minder snel. Gemeente Rheden controleert bij een afsluiting dagelijks of de wegen weer begaanbaar zijn. Ondanks dat het er “beneden” weer veilig uitziet, kunnen de wegen verderop nog helemaal niet toegankelijk zijn. Een afsluiting wil niet zeggen dat u de Posbank of Rozendaalse Veld niet op mag. De toegangswegen zijn specifiek voor voertuigen afgesloten. U kunt natuurlijk  gewoon wandelend van het schitterende landschap blijven genieten.

Afsluiting door hoog water

Als het waterniveau van de IJssel stijgt omdat er sprake is van grote hoeveelheden smeltwater of regenval, is er kans dat 3 gebieden onder water komen te staan. Het gaat om:

  • Havikerwaard (natuurgebied tussen Ellecom/De Steeg en Doesburg)
  • Uiterwaarden Velp-Rheden
  • Gebied bij de IJsselbrug Velp-Westervoort

De wegen en fietspaden in dit gebied kunnen bij hoog water tijdelijk worden afgesloten. Ook dit geeft gemeente Rheden ter plekke duidelijk aan met borden en wegafzettingen.

Het nieuws van rheden.nieuws.nl gemakkelijk volgen? Like dan ook onze Facebookpagina, volg ons op Twitter of LinkedIn en Instagram of krijg gratis onze dagelijkse of wekelijkse nieuwsbrief.

Gladheid

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden