Slotmanifestatie 65-jarig bestaan Oudheidkundige Kring Rheden-Rozendaal gestart

LAAG-SOEREN – Afgelopen vrijdagavond 15 november is de slotmanifestatie van de Oudheidkundige Kring Rheden-Rozendaal van start gegaan in ’t Sprengenhus aan de Harderwijkerweg te Laag-Soeren.

De opening afgelopen vrijdag 15 november was overweldigend, meer dan 150 belangstellenden waren hierbij aanwezig.

(Tekst gaat verder onder de foto)

De belangstellenden werden rond 19.00 uur ontvangen in ’t Sprengenhus met een kop koffie of thee, alvorens Jan Jansen voorzitter van de Oudheidkundige Kring Rheden-Rozendaal (OKRR) om 19.30 uur de avond opende. “Ik ben blij dat U met zovelen bent gekomen, dat geeft aan dat het verleden nog steeds leeft en daar doen we het ook voor.., het verleden op schrift of op foto te bewaren voor iedereen. We hebben dan ook een mooi programma samengesteld voor deze slotmanifestatie met 2 tentoonstellingen. We hebben de laatste 8 maanden elke keer in een dorp van onze gemeente Rheden en Rozendaal een tentoonstelling laten zien. Daarvoor was ook steeds grote belangstelling. Alvorens we gaan openen geef ik het woord aan Rein Aardema hij zal een lezing geven over de geschiedenis van het Badhuis van Laag-Soeren en over Jan Ligthart.” Dit deed hij met  veel foto’s en een interessant  verhaal wel boeiend maar ook soms met een lach door de jaren heen van rond 1780 tot heden.

(Tekst gaat verder onder de foto)

Wethouder Marc Budel :

“Ik ben blij dat ik deze tentoonstelling mag openen ik doe dit graag met burgemeester Ester Weststeijn van gemeente Rozendaal. Dat de belangstelling voor deze opening groot is, heb ik gemerkt toen ik hier na toe kwam, er was geen parkeerplek meer te vinden in heel Laag-Soeren en ik moest een flinke wandeling maken om hier toch aanwezig te zijn. Maar ik had het er graag voor over. Ik laat U niet langer in spanning ik ga snel de tentoonstelling openen met Ester Weststeijn en wens iedereen nog een plezierige avond toe.” Hierna werd het papier verwijderd voor de deur en kon men de tentoonstelling bewonderen.

Klik op de bovenste foto voor meer foto’s.

In het kader van het 65-jarig bestaan van de Oudheidkundige Kring Rheden-Rozendaal (OKRR) wordt in het weekend van 15 tot met 17 november in Laag-Soeren een slotmanifestatie verzorgd, bestaande uit een tweetal tentoonstellingen, een lezing, de openstelling van het archief van de OKRR en een dorpswandeling.

Afsluiting Jubileumjaar OKRR

Met deze manifestatie sluit de OKRR haar jubileumjaar af waarbij in elk van de acht dorpen van de gemeenten Rheden en Rozendaal in acht maanden tijd tentoonstellingen zijn georganiseerd. In april 2019 vond in De Steeg de start plaats, daarna in de achtereenvolgende maanden in Rozendaal, Ellecom, Dieren, Velp, Spankeren, Rheden en nu de slotmanifestatie in Laag-Soeren.

Activiteiten

Het slotprogramma bestaat uit een lezing, een tentoonstelling over de geschiedenis van het Badhuis van Laag-Soeren en over Jan Ligthart, Daarnaast een tentoonstelling bestaande uit een cultuurhistorische presentatie van elk van de acht dorpen. Verder is er voor het eerst het ingerichte archief en archiefruimte van de OKRR  voor bezichtiging opengesteld. In het afgelopen jaar is hard gewerkt om de verschillende archiefstukken te inventariseren en een passende plaats te geven. Doel is om het archief digitaal toegankelijk te maken en volgend jaar ook voor bezoek open te stellen. Op zondagmiddag 17 november is er tenslotte een dorpswandeling van ongeveer 1,5 uur.

De slotmanifestatie wordt gehouden in het ’t Sprengenhus, Harderwijkerweg 25a te Laag-Soeren.

Programma:

Zaterdagmiddag 16 november:

  • 13.00 – 17.00 uur expositie. Tijdens de expositie wordt informatie verstrekt over de acht dorpen en over het archief van de Kring. Daarnaast wordt een film vertoont over Laag-Soeren en Spankeren in de jaren vijftig van de vorige eeuw.

Zondagmiddag 17 november:

  • 13.00 – 17.00 uur expositie. Tijdens de expositie wordt informatie verstrekt over de acht dorpen en over het archief van de Kring. Daarnaast wordt een film vertoont over Laag-Soeren en Spankeren in de jaren vijftig van de vorige eeuw.
  • 13.00 uur dorpswandeling met als gids Joram van Breda. Start vanaf ’t Sprengenhus. Deelname gratis voor leden, niet-leden € 2,50.

Het nieuws van rheden.nieuws.nl gemakkelijk volgen? Like dan ook onze Facebookpagina, volg ons op Twitter of LinkedIn en Instagram of krijg gratis onze dagelijkse of wekelijkse nieuwsbrief.

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden