De Nieuwe Ruimte Reeks: Eugène Terwindt

Foto: Sebastiaan Torenhof

VELP – Een nieuwe maand betekend weer een nieuwe Kunstenaar van de Maand bij Nieuwe Ruimte in Velp. Deze keer zal het werk van Eugène Terwindt centraal staan, het begin van de maand valt ook gelijk met de opening van een nieuwe expositie, ‘De Kunstwinkel’, die zondag 1 december feestelijk zal worden geopend.

Eugène is een man met veel ervaring die al zo’n halve eeuw actief is in de Rhedense kunstwereld. De werken die hij deze maand laat zien in Nieuwe Ruimte zijn landschappelijk, “maar er is altijd wel iets merkwaardigs aan de hand met die dingen,“ legt hij uit.

(Tekst gaat verder onder de foto)

Eugène Terwindt - Sebastiaan Torenhof

Eugène is regelmatig op een van de Waddeneilanden te vinden om even lekker uit te waaien, hierbij maakte hij, als een soort prieelvogel, bouwwerkjes van voorwerpen die hij vond langs het strand. Objecten die elk hun eigen karakter en verhaal hebben en die door de tijd en de elementen een unieke uitstraling hebben gekregen. “Ik vind het leuk om dingen die niet samen horen toch een geheel vormen,” vertelt hij, waarbij zijn gedachte weer terug naar Ameland lijken te gaan. “Ik laat het daarna weer achter, dat heeft dan ook wel weer iets tragisch, maar ook iets moois. Als ik het echter schilder dan vereeuwig ik het als het ware, dan haal ik de tijdsfactor weg.”

Dat Eugène Terwindt de wereld naar zijn hand zet is niet zo verrassend gezien zijn achtergrond in architectuur. Een vak-richting die hem van jongs af aan al bijgebracht is. “Ik kom uit een familie waar architectuur de toon aangaf. Grootvader was het, net als al mijn ooms, dus die liefde werd me wel ingegoten.” Tijdens de studie kwam Eugène er echter achter dat de expressieve kant van het vak hem het meeste lag en zo volgde er een opleiding aan de kunstacademie. Hierna wist hij beide ambachten te combineren als ‘omgevingskunstenaar’. Dus iemand die niet alleen een standbeeld op een plein kan neerzetten, maar ook de bastrating en beplanting van bijvoorbeeld een plein onder zijn hoedde te nemen. Een vak dat nagenoeg niet bestond in zijn vroege jaren.

(Tekst gaat verder onder de foto)

Eugène Terwindt - Sebastiaan Torenhof

“Op de kunstacademie bestond de afdeling ‘monumentale kunst’,“ legt Eugène uit, “een vervolg op muurschilderen en glas-in-lood makers. Daar zaten mensen die met de bebouwde omgeving bezig waren, maar het was toen nog allemaal redelijk autonoom. Wij dachten toen ‘waarom zou je daar ophouden?’ als je één ding maakt waarom zou je dan niet de omgeving ook aanpassen?” Een van Eugène’s projecten zal zonder twijfel bekend zijn bij elke Rhedenaar, en waarschijnlijk ver daar buiten. De Overtuin in Velp, het plein aan de Hoofdstraat waar onder andere de Hema en de Rabobank aan liggen.

“Dat was wel bijzonder,” zegt hij knikkend, ”het was een door de bevolking van Velp min of meer geclaimde plek, er stond een noodgebouw van de Albert Heijn. Daarmee komen problemen die ik juist weer leuk vind.” Eugène legt uit dat het een ingewikkelde plein was, met links een lege ruimte en rechts een flat, en een drukke straat die er midden doorheen liep. “Dus wat je zou moeten doen,” legt hij uit, waarbij hij de situatie op tafel natekent, “is die weg een bocht geven, zodat je dat plein in zijn omvang overeind houdt. Dat heeft anderhalf jaar geduurd. Gestoei met de politiek en het budget.” Ook de stenen van de poorten bleken een probleem te vormen, “ze hadden de verkeerde stenen gebruikt en er vielen stukken af, dus dan moet je daar achteraan, een fabriek aanspreken en uitzoeken wie dat gaat betalen. Want,” voegt hij lachend toe, “het bedrag werd maar hoger en hoger.”

(Tekst gaat verder onder de foto)

Eugène Terwindt - Sebastiaan Torenhof

Maar het is gelukt, zoals elke dag te zien in aan de Hoofdstraat in Velp. Het is een project waar veel mensen en instanties samenwerkte en waar Eugène met tevredenheid op terug kijkt. “Ik zie daar op terug als een heel voorbeeldig proces. Dat was democratie is een beleefbare vorm. En dat is ook wat ik leuk vind, ander had ik dat beroep niet gekozen.”

Het werk van Eugène Terwindt is de hele maand december te zien in Nieuwe Ruimte aan Den Heuvel 32 in Velp, en het naastgelegen plein, De Overtuin, het hele jaar door.

Voor meer informatie:

Het nieuws van rheden.nieuws.nl gemakkelijk volgen? Like dan ook onze Facebookpagina, volg ons op Twitter of LinkedIn en Instagram of krijg gratis onze dagelijkse of wekelijkse nieuwsbrief.

Eugène Terwindt - Sebastiaan Torenhof

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen