Velpse boekhandel eert Pools Joodse bevrijder

Foto: Henk Gerritsen

VELP – Op vrijdagavond 13 december eert boekhandel Jansen & de Feijter in Velp het boek Held zonder vaderland, over de Pools Joodse bevrijder Dolek Guensberg. Zijn dochter Miriam vertelt dan over het verscheurde leven van haar vader, die zijn leven waagde bij de Eerste Poolse Pantserdivisie onder leiding van Generaal Maczek. 

Het is dit jaar 75 jaar geleden dat de Polen grote delen van het zuiden van Nederland bevrijdden. Toch weten veel Nederlanders nog steeds niet dat het Poolse bevrijdingsleger numeriek de vierde geallieerde macht was.

Dolek Guensberg is, net als vele andere Poolse strijders, na de oorlog niet teruggekeerd naar zijn vaderland. Polen werd direct na de oorlog geofferd aan het communistische Rusland. Poolse veteranen die toch terug gingen, werden gezien als landverraders en maar al te vaak gemarteld, verbannen of vermoord. In Nederland kreeg het Poolse leger ook lange tijd nauwelijks erkenning voor hun grote aandeel bij het bevrijden van ons land.  

Tijdens de bevrijding van Breda op 29 oktober 1944 ontmoette Dolek Guensberg zijn grote liefde. Na de oorlog hoorde hij dat geen enkele Jood het in zijn geboortedorp had overleefd en dat zijn ouders op gruwelijke wijze door de nazi’s waren vermoord. Ondanks zijn verscheurde leven bouwde Dolek een nieuw bestaan op in Twente en werd daar een van de eerste Nederlandse anesthesisten. 

Zijn dochter, schrijfster en filosofe Miriam Guensberg, wordt op vrijdagavond 13 december in boekhandel Jansen & de Freijter geïnterviewd. Na afloop van het interview is er gelegenheid om in gesprek te gaan met de schrijfster. Voor Held zonder vaderland dook ze in het verleden van haar vader, zocht in brieven en documenten en reisde af naar zijn geboortedorp Nowy Targ in Polen. Daar deed ze gruwelijke ontdekkingen over het lot van haar Joodse familie.

Eerder deze maand nam Frans Timmermans, eerste vicevoorzitter van de Europese Commissie, het boek Held zonder Vaderland in ontvangst ter ere van 75 jaar bevrijding in Breda. 

Aanvang: 20.00 uur. Locatie: boekhandel Jansen & de Feijter, Emmastraat 6 in Velp. Toegang: 7,50. Aanmelden via: 026 – 36 28 959, [email protected].

Het nieuws van rheden.nieuws.nl gemakkelijk volgen? Like dan ook onze Facebookpagina, volg ons op Twitter of LinkedIn en Instagram of krijg gratis onze dagelijkse of wekelijkse nieuwsbrief.

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden