Wethouder Marc Budel bij dorpsschouw Laag-Soeren

LAAG-SOEREN – Zaterdag 30 november verzamelden zich om 10.00 uur een 24-tal inwoners van Laag-Soeren op initiatief van Soerens Belang en de gemeente Rheden bij ’t Sprengenhus voor een dorpsschouw door het dorp. Bij een dorpsschouw worden verbeterpunten aan wegen, trottoirs, kruispunten, verkeerssituaties bekeken en beschreven.

Nadat iedereen welkom werd geheten door de voorzitter van Soerens Belang en in het bijzonder wethouder Marc Budel van de gemeente Rheden gaf hij het woord aan de wethouder. “We gaan vandaag een rondwandeling doen door het dorp en ik hoor graag van u wat de knelpunten zijn of wat u graag verandert wilt zien. We proberen dan samen een oplossing te vinden of het door te spelen naar de verantwoordelijke instantie.”

De route liep via de Sprengenhof, van Kesterenhof, Talmaweg, Van Zwietenlaan, Boerhavelaan, Badhuislaan, Jut van Breukelerwaardlaan, Winternitzlaan, Jan Ligthartlaan, Harderwijkerweg, Eerbeekseweg en weer via de Harderwijkerweg terug naar ’t Sprengenhus.

Op voorhand had de commissie Dorpsschouw een aantal verbeterpunten geïnventariseerd. Ideeën en initiatieven vanuit de bevolking waren natuurlijk nog  van harte welkom tijdens deze schouw. Met deze wandeling wil men beter inzicht krijgen in de knelpunten, verbeterpunten en mogelijkheden in Laag-Soeren.

Verbeterpunten:

 • Vanaf  ’t Spengenhus wil men graag een zebrapad op het verkeersplateau naar de Sprengenhof.
 • Op de Harderwijkerweg naar de Sprengenhof  is via het trottoir geen zicht of er verkeer aan/of uit komend op de kruising door een hoge heg voor de voetgangers.
 • Op het grasveld op de hoek Sprengenhof- Bethesdahof zou men graag een paar kleine speeltoestellen voor de kleintjes willen zien.
 • Op de Talmaweg mag men 50 km rijden en een gedeelte wat net buiten de bebouwde kom valt zelf 80 km, dit op een onverharde weg doodlopend. Dit komt door verouderde verkeersborden voorheen geplaatst. Men wil eigenlijk in de gehele wijk een 30 km zone liefst een 15 km zone, want er wordt nu dik 50 km gereden. Ook dit zal ter sprake komen, want de inrichting is wel als 30 km aangelegd aldus de wethouder.
 • Ook wil men dat handhaving of gemeentewerkers een bewoner aanspreekt over overhangende struiken, takken van bomen over de openbare weg. Hij is hier al op aangesproken door bewoners maar geeft geen gehoor hieraan.
 • Op de Kesterenhof staan in het plantsoen nog steeds afzet palen van de bouw die weg gehaald moeten worden, ook is aangegeven dat er een brandkraan zou komen, de aansluiting is er wel maar een mondstuk voor de brandkraan is er niet.
 • Ook de veranderde kruising van de Harderwijkerweg en de Van Zwietenlaan is nog steeds gevaarlijk voor de overstekende fietsers. Misschien is het veiliger om de oversteek recht te maken ter hoogte van de Boerhaarvelaan.
 • Ook De Wijert (een wateronderloop gebied)  Beschermd dorpsgezicht Landschappelijk  vraagt aandacht om te herstellen.
 • Op de Badhuislaan wil men de snelheid verminderen van 60 naar 50 km, ook het stuk dat buiten de bebouwde kom valt.
 • Graag wil men een verbod van houtkachels stoken bij mistig of wind vrije dagen, waardoor de rook blijf hangen.
 • Op privé terrein een kastanjeboom laten verwijderen bij parkeerplaatsen aan de Bosmarktlaan.
 • Graag een aanplakbord op het plein  aan de Bosmarktlaan.
 • Meer parkeerplaatsen aan/om het plein die gerealiseerd kunnen worden ten kosten van een strook grasveld van het plein aan de Cruyshoevelaan.
 • Een blijvend vrije doorgaan over een particuliere weg vanaf de Eerbeekseweg naar of van Prof. Talmaweg. Dit als vluchtweg bij calimiteiten.

Dit alles zal uitgewerkt worden en de uitkomsten zullen rond januari 2020 bekend worden gemaakt.

Klik op de bovenste foto voor meer foto’s.

Het nieuws van rheden.nieuws.nl gemakkelijk volgen? Like dan ook onze Facebookpagina, volg ons op Twitter of LinkedIn en Instagram of krijg gratis onze dagelijkse of wekelijkse nieuwsbrief.

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden