Vuurwerk maakt meer kapot dan je lief is

Foto: Sandra en Pien

INGEZONDEN BRIEF – Deze week stond in de krant een stuk over vuurwerk, dat naar hulphonden werd gegooid. Onacceptabel en levensverwoestend. Om het nog maar niet dom of asociaal te nomen.

Beseft iedereen wel dat dit kan betekenen dat de betreffende hond nooit meer zijn werk kan doen? Dat jaren intensieve opleiding (met de bijbehorende kosten) met 1 klap worden verknald? Dat de eigenaar van de hond zijn steun en toeverlaat moet missen en dus soms niet meer naar buiten kan, aan het werk, naar de hobby, boodschappen doen?

Dit geldt niet alleen voor blindegeleidenhonden, maar voor álle hulphonden. En ook voor veel gewone huishonden is vuurwerk een ramp. Niet alleen Oudejaarsavond, dat is nog wel door te komen met medicatie, maar de hele maand december.

Er wordt elke dag geknald, waar je ook bent. Honden die hier gevoelig voor zijn worden angstiger en angstiger. Moeten op kalmerende medicijnen en in het ergste geval in pension of op vakantie naar het buitenland, zonder vuurwerk.

Graag vraag ik ieders aandacht hiervoor. Kijk even wat verder dan dat ene rotje of die ene vuurpijl. Geniet van je vuurwerk op Oudejaarsavond, hou in elk geval rond 22.00 uur even een flinke pauze, zodat de honden kunnen worden uitgelaten, en ga dan lekker uit je dak.

Als het beperkt blijft tot een paar uur, dan zul je weinig mensen horen klagen. Doe ’s sociaal en hou rekening met de grote groep mensen die er last van heeft. Hieronder vallen ook bijvoorbeeld longpatiënten. Geen wekenlange ‘vuurwerkoorlog’ maar 1 avond genieten met zijn allen. Wat zou dat fijn zijn.

Dank allemaal voor je begrip en waarschuw vooral ook je kinderen. Geen vuurwerk in de verre omgeving van honden!

Dank namens mijzelf en heel veel mensen met mij,
Sandra & Pien

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden