De Nieuwe Ruimte Reeks: Maurice Kummer

Foto: Sebastiaan Torenhof

VELP – Nog steeds te zien in Nieuwe Ruimte Velp, de Kunstwinkel, met aanvankelijk zo’n 650 werken. Waaronder de schilderijen van Maurice Kummer.

Maurice is geboren in Zuid Limburg en studeerde aanvankelijk in Tilburg, gevolgd door een opleiding Cultuur Studies. Zijn echte passie bleek echter schrijven. Hij schreef meerdere Literaire Thrillers, waarover hij zegt, “alleen is een Literaire Thriller een thriller die literair wil zijn, en bij mij is het andersom, het begint als literatuur, maar ik wil ook dat het spannend is.”

(Tekst gaat verder onder de foto)

Maurice Kummer - Sebastiaan Torenhof

Zo verschenen Zuur Vlees in 2004, Moro-reflex in 2005, Sprank in 2007 en Bokkensprongen in 2009. Toch schrijft Maurice tegenwoordig geen boeken meer. “Schrijven is een langdurig proces,” legt hij uit. “Je loopt regelmatig vast, en als dat gebeurde dan ging ik schilderen. Ongeveer elf jaar gelden kwam ik in zo’n flow terecht dat het ene na het andere schilderij kwam en dat het veranderd is. daarna ben ik mezelf kunstenaar gaan noemen. En schrijf ik bijna niet meer.”

Toch blijkt die uitspraak niet helemaal te kloppen, Maurice schrijft dan misschien niet meer, maar hij vertelt nog steeds verhalen, alleen doet hij dat nu via zijn schilderijen. “Ik merk dat ik nog steeds verhalen vertel,” zegt hij, “alleen nu in beeld.” Maurice werkt altijd met een model, waar hij een foto sessie mee heeft, “ik probeer dan te achterhalen wie iemand is, al in de houdingen die we kiezen. En ook daarna in de kleuren en hoe het verder wordt uitgewerkt.”

(Tekst gaat verder onder de foto)

Maurice Kummer - Sebastiaan Torenhof

Zijn kleurige werken laten meestal vrouwelijke modellen zien, die Maurice met grote precisie weet vast te leggen, toegevoegde elementen op het doek vertellen het achterliggende verhaal.

Over zijn werken schrijft Maurice nog wel geregeld blogs, waarin hij dat verhaal toelicht. Deze staan allemaal op zijn website. Dus schrijven is toch niet helemaal uit zijn leven verdwenen, hoewel het leven als kunstenaar hem beter ligt. “Schrijven is een heel eenzaam beroep, je zit alleen maar in je eigen hoods, op je zolderkamertje. Terwijl ik nu werk met modellen en galerie-houders. Het is veel socialer.”

Maurice Kummer is de kunstenaar van de maand januari en zijn werken zullen nog de hele maand centraal staan in Nieuwe Ruimte, Den Heuvel 32 in Velp. En ook bij een volgende expositie zal hij zeker weer van de partij zijn.

Voor meer informatie:

Het nieuws van rheden.nieuws.nl gemakkelijk volgen? Like dan ook onze Facebookpagina, volg ons op Twitter of LinkedIn en Instagram of krijg gratis onze dagelijkse of wekelijkse nieuwsbrief.

 

Maurice Kummer - Sebastiaan Torenhof

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen