De Nieuwe Ruimte Reeks: Ab Marte

Foto: Sebastiaan Torenhof

VELP – Een kunstenaar kan autodidact zijn, of op vroege leeftijd naar de kunstacademie gaan om vervolgens een carrière in de kunst te maken, maar niet Ab Marte. Hij begon pas na zijn pensioen aan een opleiding aan de Nieuwe Academie in Utrecht.

Natuurlijk kwam dit niet uit de lucht vallen voor de voormalig schooldirecteur. Ab heeft altijd interesse in kunst en drama gehad. “Ik heb altijd wel in die creatieve hoek gezeten,” legt hij uit, “ik was DDV’er, Docent Dramatische Vorming. Ik ben ook jaren bezig geweest op de Mariënburg, en de Lindenberg in Nijmegen.” Maar toch was het pas na zijn pensioen dat hij naar de Nieuwe Academie in Utrecht ging, een part-time opleiding tot kunstenaar, waar hij zes jaar studeerde.

(Tekst gaat verder onder de foto)

Ab Marte

Voor Ab was het niet moeilijk, om na zo lang als leraar en schooldirecteur gewerkt te hebben, zelf weer terug in de schoolbanken te gaan. “Nee,” lacht hij, “eigenlijk ben ik altijd wel ergens leerling gebleven.” Ook zijn er heel veel cursussen die je als leraar moet blijven volgen. “Met jonge mensen moet je altijd blijven leren en lezen. Wegen zoeken om steeds die kinderen te blijven inspireren.”

Zelf leerde Ab een hoop toen hij op 14 jarige leeftijd begon bij Werkspoor, een fabriek waar onder andere sporen, treinen en turbines werden vervaardigd. “Ik ben daar, intern, opgeleid tot Machinebankwerker. Nooit een diploma gehaald, maar jaren heb ik daar gewerkt.” En waarschijnlijk was het daar dat de basis is gelegd voor de kunst die Ab vandaag de dag maakt. “Schilderen doe ik helemaal niet meer,” zegt Ab Marte, “ik merkte dat ik liever iets ruimtelijks maak. Boren en zagen, die handelingen vond ik wel lekker.”

Ooit maakte hij, aan de Mariënburg, kleine objecten van zilver of aluminium, maar tegenwoordig pakt hij het veel groter aan. “Installaties, noemen ze dat wel,” legt hij uit, “ik maak verhalende beelden. Die maak ik van plastic of purschuim, die van niet kostbare materialen. Momenteel werk ik veel met transparant plastic, dat plastic waar ze matrassen in verpakken.” Hiermee maakt Ab grote werken, vaak meters lang, die hoofdzakelijk de zee uitbeelden. Lange vellen hangt hij op, met daar tussen vissen of kwallen, die zo het effect geven van een mysterieuze diepezee.

De installaties vertellen zo een verhaal, over plastic en onze oceanen, een groot probleem  waar de mensheid momenteel een oplossing voor probeert te vinden. “Ze zijn inderdaad te relateren aan het nieuws en de actualiteiten,” vertelt Ab, “ik vind dat belangrijk, in mijn kunst.”

Werken van Ab Marte hebben in Rozet gehangen en onlangs is in Doesburg een nieuwe vistrap, een soort waterlift voor vissen, geopend. En in de loods ernaast is een indrukwekkende installatie van Ab te bewonderen. “Daar heb ik veel goede reacties op gekregen. Verkopen doe ik helaas slecht,“ lacht hij, “daar zijn mijn werken veel te groot voor.”

Mocht u wel ruimte hebben voor een werk van twee bij vier meter, dan kun u contact op nemen met Ab, via onderstaande website, zo niet dan zijn zijn werken met enige regelmaat de bewonderen in Nieuwe Ruimte aan Den Heuvel 32 in Velp.

Voor meer informatie:

(De afbeeldingen van de werken van Ab Marte komen van www.abmarte.nl en zijn gebruikt met permissie)

Het nieuws van rheden.nieuws.nl gemakkelijk volgen? Like dan ook onze Facebookpagina, volg ons op Twitter of LinkedIn en Instagram of krijg gratis onze dagelijkse of wekelijkse nieuwsbrief.

Ab Marte

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden