Ben Hilferink Ere Grootvorst van de Blaospiepkes

VELP/ROZENDAAL – Zaterdag 18 januari hield Carnavalsvereniging De Blaospiepkes een bijzondere Pronkzitting in hun feestburcht bij SC Veluwezoom op Sportpark de Pinkenberg, waarbij Grootvorst Ben Hilferink werd geïnstalleerd tot Ere Grootvorst van de Blaospiepkes.

Vele bevriende carnavalsverenigingen zoals: De Nathalzen, Matser Boys, Deurgangers, Knor&Knalpot en Deurdauwers uit Angerlo waren aanwezig toen een afvaardiging van Carnavalsvereniging de Narrenkap, waaronder  Grootvorst Arjan Flipse, President Johan Hagen en adjudant Ingrid Hagen, Grootvorst Ben Hilferink naar voren riepen.

“Dit is een bijzondere dag voor De Blaospiepkes namelijk 44 jaar geleden richtte je samen met wat anderen een carnavalsvereniging op, wat later de Blaospiepkes ging heten, en waarvan je in 1981 vorst werd en later in 1999 Grootvorst, je legde vele contacten bij verenigingen in de verre omtrek. Je werd bekend vanwege je gedrevenheid en doorzettingsvermogen en liefde voor het carnavalsleven, mede hierdoor groeide de carnavalsvereniging, en dat willen we vandaag belonen. Met een bijzonder grote eer en wetende dat dit maar weinigen ten deel valt krijg jij de titel Ere Grootvorst van de Blaospiepkes en wij zijn blij je de versierselen die hierbij horen om te hangen, en natuurlijk hoort hierbij ook een nieuwe steek. Van harte gefeliciteerd! Alaaf! Alaaf! Alaaf!”

Na een kort dankwoord van een verblufte, en wat niet vaak voor komt, sprakeloze Ere Grootvorst Ben Hilferink barstte het feest los. Dweilorkest de Duitekluiters uit Arnhem kwam een muzikaal bezoek brengen en de band Heer en Meester speelde weer menige carnavalskraker waarop de polonaise gedanst kon worden tot in de late uurtjes. Het was een zeer geslaagde avond die druk bezocht werd en waar met trots op teruggekeken kan worden.

(Klik op de bovenste foto voor meer foto’s, de tekst gaat verder onder de foto)

Het Ontstaan van de Blaospiepkes:

De Blaospiepkes blazen alweer 44 jaar hun partijtje mee met de andere Velpse carnavalsverenigingen. En dat is allemaal het gevolg van een gezellig samen zijn van een aantal leden van de toenmalige voetbalvereniging De Velpse Boys. Onder het genot van een pilsje kwam het onderwerp carnaval een keer in de kantine ter sprake. En daarna ging het allemaal razendsnel. Want een paar dagen later was carnavalsvereniging ‘De Boyskotters’ opnieuw een feit. De club had al eerder bestaan, maar was als gevolg van gebrek aan belangstelling ter ziele gegaan. Het begon eigenlijk als een geintje. Op de eerste feestavond van De Boyskotters die plaatsvond in de kantine van voetbalclub De Velpse Boys, op het huidige industrieterrein De Beemd werd onmiddellijk ook de eerste prins gekozen. Hij zou zijn onderdanen voorgaan in het feestgedruis. De club was vooral actief tijdens de dolle dagen die zich meestal afspelen in februari. Later werden er heuse zittingsavonden georganiseerd waarop leden een onderdeel van het programma voor hun rekening namen. Het werd steeds serieuzer.

Gezelligheid

Na drie jaar besloot de vereniging te verhuizen van de kantine op het huidige industrieterrein De Beemd naar het vroegere café Van Loon aan de Alexanderstraat in Velp. Enthousiast vierden De Boyskotters hier drie dagen lang feest. Een paar jaar na de (her)oprichting werden de banden tussen de carnavalisten en de voetbalclub losser. In die tijd besloot het bestuur ook de naam van de carnavalsvereniging te wijzigen. Lang hoefden zij niet over een nieuwe naam na te denken. In die tijd werd het blaaspijpje geïntroduceerd waarmee het alcoholgebruik onder automobilisten kon worden gecontroleerd. Voor De Boyskotters was dat een prima aanleiding om hun naam te veranderen in De Blaospiepkes. In de loop der jaren heeft de club feestavonden gehouden op tal van adressen in Velp. Behalve in de kantine op de Beemd ontmoetten de carnavalsvierders elkaar in het café aan de Ommerhofselaan, in het vroegere café Roelofse ofwel de Microbar aan de Middellaan in Velp, in de Duiventil aan de Merwedestraat en het onderkomen van de voormalige Drumfanfare Velp-Zuid op De Beemd. Het gebouw de Metronoom ligt op een steenworp afstand van de plek waar het eens allemaal begon. Tijdens het elf jarig bestaan werd dit heugelijke feit herdacht tijdens een bijzondere carnavalszitting in Velp. Dat was één van de hoogstepunten uit de geschiedenis van De Blaospiepkes, want toen traden bekende carnavalsartiesten als de Twee Pinten bij hen op en ook waren Het Cocktailtrio en Anneke Grönloh aanwezig.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen