Zeer succesvolle lezing van Sacha Barraud in Museum Rheden in Oorlogstijd

VELP – Zondag 27 januari gaf filmmaker en historicus Sacha Barraud een lezing in het Pop-up museum ‘Rheden in Oorlogstijd’ aan de Hoofdstaat in Velp.

Sacha Barraud maakte de film ‘In de Schaduw van de Brug’, over de evacuatie van Arnhem in september 1944 en gaf naar aanleiding hiervan een lezing in het museum. De belangstelling was overweldigend. Zoveel bezoekers, veelal mensen op leeftijd, maar er waren ook jongeren aanwezig, kwamen naar het museum dat Barraud genoodzaakt was om zijn lezing twee keer te geven.

En zelfs toen waren er onvoldoende zitplaatsen voor alle aanwezigen.

Zittend op de stoelen en banken en staand tussen de vitrines en foto’s van vroeger, luisterde de aanwezigen aandachtig naar het verhaal van Berraud. Onder hen waren ook mensen die de evacuatie zelf hadden meegemaakt en zelfs enkele medewerkers en figuranten van ‘In de Schaduw van de Brug’.

De filmmaker wist zo levensecht over die duistere tijd van Arnhem, en de gevolgen voor onze eigen gemeente, te vertellen, dat het leek alsof hij er zelf bij was geweest.

Ook vertelde hij hoe hij geïnteresseerd was geraakt in dit onderwerp, een opmerkelijk verhaal. Ooit woonde Barraud op de Spijkerstraat in Arnhem, waar plots het plafond van de keuken naar beneden kwam, er raakte niemand gewond, als bij een wonder.

Tijdens de opruim werkzaamheden kwam Barraud een blik tegen met daarin zakjes thee, voorheen zorgvuldig verborgen in het plafond. Dit riep de vraag op ‘waarom zouden mensen theezakjes verstoppen?’ en zo is het balletje gaan rollen en heeft Sacha Berraud zich verdiept in de oorlogstijd van Arnhem.

Dit onderzoek resulteerde in 1994 in de film ‘In de Schaduw van de Brug’. De film was na de lezing te koop, en de opbrengst hiervan ging volledig naar het museum, dat door een grote groep enthousiaste vrijwilligers gerund wordt.

Na de lezing was de gelegenheid vragen te stellen en konden bezoekers nog even napraten met elkaar of met Barraud, te midden de uitgebreide expositie. Deze is overigens volledig tot stand gekomen door objecten die door de inwoners van gemeente Rheden beschikbaar zijn gesteld.

Dit pop-up museum is elke vrijdag, zaterdag en zondag geopend, van 11:00 tot 17:00, entree is gratis. Ook worden er met enige regelmaat lezingen en informatie middagen gehouden.

Het nieuws van rheden.nieuws.nl gemakkelijk volgen? Like dan ook onze Facebookpagina, volg ons op Twitter of LinkedIn en Instagram of krijg gratis onze dagelijkse of wekelijkse nieuwsbrief.

 

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen