Ontsteking Levenslicht bij Museum Rheden in Oorlogstijd

VELP – Het is vandaag (27 januari 2020) precies 75 jaar geleden dat concentratie- en vernietigingskamp Auschwitz-Birkenau werd bevrijd. Ter herinnering hieraan werd op 16 januari, in Rotterdam, een speciaal kunstwerk onthuld.

Dit werk, van Daan Roosegaarde, bestond uit 170 pilaren en 104.000 speciaal gemaakte ‘lichtgevende’ stenen, en werd vervolgens verdeeld over 170 Nederlandse gemeenten waar Holocaustslachtoffers vandaan kwamen.

Zo ook onze gemeente, waarvandaan 68 mensen werden gedeporteerd. Het kunstwerk werd onthuld in het pop-up Museum Rheden in Oorlogstijd, te vinden aan de Hoofdstraat in Velp.

Voor de tweede keer die dag was het museum overvol, met toegestroomde bezoekers. Na de lezing van Filmmaker Sacha Barraud, die in de middag door ruim honderd aanwezigen was bijgewoond, waren de ogen nu gevestigd op Burgemeester Carol van Eert. Deze bedankte de vrijwilligers voor hun tomeloze inzet en enthousiasme, waarna hij vertelde over zijn indrukwekkende bezoek aan Auschwitz-Birkenau in 2015.

(Tekst gaat verder onder de foto)

“Het was een afschuwelijk gevoel, waar je niet omheen kunt,” vertelde van Eert, over deze ervaring, om vervolgens te benadrukken hoe belangrijk het is dat we nooit mogen vergeten wat er op die plek gebeurd is.

Carol van Eert wees de aanwezige erop dat dit kunstwerk, en het levenslicht dat het uitstraalt, laat zien dat Nederland de nagedachtenis van deze mensen zal blijven herdenken.

Van Eert eindigde zijn verhaal met de woorden: “Tegelijkertijd is voor mij het licht ook een bron van hoop. Hoop op een betere toekomst, met name voor de nieuwe generatie. Een toekomst zonder oorlog, geweld en menselijk leed, maar ook een toekomst waar we gezamenlijk bruggen naar vrede en veiligheid kunnen bouwen. Een toekomst die overigens niet vanzelfsprekend is.”

Hierna was het aan Sacha Barraud om het licht dan ook werkelijk te ontsteken en werden enkele stenen overhandigd aan speciale gasten, mensen die de oorlog zelf hebben meegemaakt.

Dat de herinnering aan de oorlog nog veel gevoelens losmaakt was duidelijk in de zaal te voelen, en vele verlieten na dit moment van herinnering, en de persoonlijke woorden van onze burgemeester, dan ook in overdenkende stilte het museum.

Klik op de bovenste foto voor meer foto’s.

Tot en met 2 februari 2020 wordt een deel van het monument Levenslicht van kunstenaar Daan Roosegaarde op verschillende plaatsen in Nederland tentoongesteld. Doel van het tijdelijke monument is stil te staan bij de Nederlandse slachtoffers van de Holocaust. In heel Nederland zijn tijdens de Tweede Wereldoorlog Joden, Roma en Sinti vervolgd, gedeporteerd en vermoord. Zij waren plaatsgenoten en buren.

Op 27 januari 2020 is het 75 jaar geleden dat concentratie- en vernietigingskamp Auschwitz werd bevrijd. Ook in de gemeente Rheden heeft de oorlog onder Joden, Roma en Sinti slachtoffers gemaakt. De gemeente Rheden heeft daarom een deel van het monument aangekocht zodat zij niet vergeten worden.

Het lichtmonument is gemaakt door kunstenaar Daan Roosegaarde in opdracht van het Nationaal Comité 4 en 5 mei. Het gehele monument bestaat uit 104.000 stenen – gelijk aan het aantal slachtoffers in Nederland-  die oplichten in het donker, zoals een ademhaling. Het licht symboliseert het leven dat in onze gemeente wordt gemist.

Voorafgaand aan de onthulling gaf Sacha Barraud een lezing. Hierin sprak hij over zijn documentaire ‘In de schaduw van de brug’.

Het nieuws van rheden.nieuws.nl gemakkelijk volgen? Like dan ook onze Facebookpagina, volg ons op Twitter of LinkedIn en Instagram of krijg gratis onze dagelijkse of wekelijkse nieuwsbrief.

(Foto hieronder is van gemeente Rheden, op de foto ziet u dat burgemeester Carol van Eert een steen overhandigd aan de heer Van Geldern.)

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen