Geen sticker op de brievenbus? Dan geen reclame in gemeente Rheden

Foto:

GEMEENTE RHEDEN – De Rhedense gemeenteraad heeft op dinsdag 28 januari een voorstel aangenomen dat regelt dat inwoners standaard geen ongeadresseerd reclame drukwerk krijgen, maar wel huis-aan-huisbladen ontvangen.

GroenLinks, D66, PvdA en SP dienden een voorstel in om de bezorging van reclame drukwerk om te draaien. Dit onderwerp stond niet op de agenda, maar door het indienen van een zogenaamde ‘motie vreemd aan de orde van de dag’ kan de gemeenteraad  zelf een politieke uitspraak doen over een onderwerp.

Uitgangspunt van de motie ‘Geen sticker?

Geen reclame’ is dat er geen ongeadresseerd reclame drukwerk meer bezorgd mag worden, tenzij de bewoner erom vraagt. Om dat te bereiken moet een JA/JA sticker worden ingevoerd. De verwachting is dat zo’n 35 procent van de inwoners voor zo’n sticker kiest. Daarmee kan het reclame drukwerk met 15 tot 20 procent afnemen. Dit sluit aan bij de doelstelling van de gemeente om de afvalstromen te beperken.

Om zo’n JA/JA sticker in te kunnen voeren moet gemeente Rheden de verordening afvalstoffenheffing en de APV aanpassen. En deze moeten dan vastgesteld worden door de gemeenteraad.

Daarna werkt het als volgt:

  • Geen sticker = geen ongeadresseerd reclamedrukwerk, wel huis-aan-huisbladen
  • JA/JA sticker = wel ongeadresseerd reclamedrukwerk, wel huis-aan-huisbladen
  • NEE/NEE sticker = geen ongeadresseerd reclamedrukwerk, geen huis-aan-huisbladen
  • Een NEE/JA sticker = vanaf de invoering hetzelfde als geen sticker.

Wethouder Dorus Klomberg:

“We moeten op alle mogelijke manier proberen ons afval te beperken en het milieu ontzien. Ik denk dat dit besluit daaraan bijdraagt en ben daarom erg blij dat deze motie is aangenomen.”

De discussie hierover is terug te bekijken op: https://channel.royalcast.com/gemeenterheden/#!/gemeenterheden/20200128_1 rond 2:10

Het nieuws van rheden.nieuws.nl gemakkelijk volgen? Like dan ook onze Facebookpagina, volg ons op Twitter of LinkedIn en Instagram of krijg gratis onze dagelijkse of wekelijkse nieuwsbrief.

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden

Cookieinstellingen