De Nieuwe Ruimte reeks: Hetty van de Zande

Foto: Sebastiaan Torenhof

VELP – Wie op dit moment langs Nieuwe Ruimte aan Den Heuvel in Velp loopt of rijdt zal in de etalage lange zig-zag werken zien staan en hangen. Dit zijn de leporello’s van kunstenaar Hetty van de Zande.

Hetty verhuisde op haar 17de naar Nederland, het warme Curaçao achter zich latend, om hier te studeren aan de Kunst Academie in Arnhem. De verschillen tussen beide landen zorgde voor een ware cultuurschok . “Mijn jeugd was daar vooral zorgeloos,” vertelde Hetty, “maar de overgang naar Nederland was daardoor heel erg schokkend. Ik was gewend om gehaald en gebracht te worden en hier wist ik niet eens hoe de treinen liepen.” Ook was het in de jaren ’70 nogal een wilde tijd, een groot contrast met Curaçao. Maar ook andere dingen waren vreemd in ons land. “Ik ging wel eens wandelen,” legt ze lachend uit, “en zag ik tulpen op een rijtje in een voortuin en dat paste niet in mijn Curaçaose rommelige beeld van alles wat normaal lekker chaos is.”

(Tekst gaat verder onder de foto)

Hetty van de Zande

Gelukkig wende Hetty uiteindelijk wel aan de gekkere dingen in ons land. Ze studeerde af aan de lerarenopleiding van de Kunst Academie en begon met het geven van tekenles bij verschillende creativiteitscentra. Haar specialiteit is modeltekenen. Iets dat ze al 25 jaar met volle overgave doet. “Ik werk met een levend model, een naaktmodel. Het lichaam, de mens, zowel mannen als vrouwen, vind ik heel fascinerend. De lijn is heel belangrijk, net als kijken naar het model. Daar komt een hele, hele sterke concentratie bij, om het perspectief en de vorm goed te pakken. Zo gauw ik nadenk, gaat het mis. Dan stopt alles. Ik moet in een soort flow komen.” Ze legt verder uit hoe de vorm van de mens haar nooit gaat vervelen en altijd blijft boeien, en wat houding en uitstraling over een persoon kunnen vertellen.

Hoewel Hetty van de Zande hoofdzakelijk tekenaar is kan ze zich moeilijk beperken tot één materiaal of medium. Alles wat op haar pad komt en de interesse wekt kan zomaar ineens in kunst veranderen. In het verleden schreef en acteerde ze in theatervoorstellingen, waar ze ook meewerkte aan het decor. Ze heeft in haar leven veel met fotografie gedaan en tegenwoordig maakt ze ook borduurschilderijen. “Dat is dus eigenlijk schilderen met draadjes,” legt ze uit, en verduidelijkt dat het gaat om vrij borduren, dus zonder voorbeeld.

(Tekst gaat verder onder de foto)

Hetty van de Zande

Alsof dit alles nog niet genoeg is werkt Hetty tegenwoordig ook met keramiek. “Mijn moeder maakte keramiek,” vertelt ze, waarna ze uitlegt dat het vroeger haar aandacht niet had, maar tegenwoordig dus wel. Ze maakt verfijnde, handvorm gegeven, werkjes die een kruising zijn tussen natuurlijke objecten en geometrische vormen. “Het zijn vaak koraal-achtige landschappen, “ legt ze uit, ”en aan de andere kant maak ik robuuste vazen met vlakken, heel geometrisch dus.”

Benieuwd geworden naar de werken van Hetty van de Zande, deze zijn momenteel te zien in Nieuwe Ruimte, en ook zal ze bij volgende exposities een of meerdere van haar zeer diverse werken laten zien.

Voor meer informatie over Nieuwe Ruimte:

Het nieuws van rheden.nieuws.nl gemakkelijk volgen? Like dan ook haar Facebookpagina, volg hen op Twitter of LinkedIn en Instagram of krijg gratis haar dagelijkse of wekelijkse nieuwsbrief.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen